Sağlık

Arjantinli bilim insanları Kovid-19 aşısı üzerinde çalışıyor

Yerel bir radyo kanalına, "Birkaç aydır iki laboratuvarın çalışmasını destekliyoruz" diye demeç veren Salvarezza, Litoral Ulusal Üniversitesi ve San Martin Ulusal Üniversitesi...

Abone Ol

Yerel bir radyo kanalına, "Birkaç aydır iki laboratuvarın çalışmasını destekliyoruz" diye demeç veren Salvarezza, Litoral Ulusal Üniversitesi ve San Martin Ulusal Üniversitesi'nin Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Ulusal Konseyi'yle işbirliği içinde "rekombinant protein kullanımına dayanan bir yöntemle aşı geliştirdiğini" söyledi.

Salvarezza, bunun şu ana kadar geliştirilen "diğer aşıların kullandığı stratejiden farklı" olduğunu ve vücudun antikor üretimini tetiklemek üzere protein bazlı aşılamadan oluştuğunu belirtti.

Salvarezza, "Bu yöntemde, vücuda verilen virüs ya da genetik malzeme yerine virüsü kaplayan bir protein söz konusu; böylelikle vücut doğrudan antikor üretebiliyor. Arjantin'in aşı tasarlayabilmesi önemli. Aşı üretme kapasitemizin olduğunu ortaya koyduk" diyen bakan, projenin ileri bir aşamaya geçtiğini ve bir geliştirme planının yakında ilan edileceğini sözlerine ekledi.

Bir aşının geliştirilme potansiyeli, Arjantin'in pandemiye karşı verdiği mücadelede virüsün genom sıralamasının yapılması, hastalığın tanılanması için hızlı testlerin gerçekleştirilmesi ve Kovid-19'dan iyileşenlerden alınan plazmayla diğer hastaların tedavi edilmesi gibi başarılarına eklenmiş olacak. Bu Güney Amerika ülkesinde Çarşamba günü itibariyle kesin Kovid-19 vaka sayısı 1.896.053'e, bu hastalıktan ölenlerin sayısı 47.435'e ulaştı.