Sağlık

Araştırmaya göre Nepallilerin üçte ikisinden fazlasında Kovid-19 antikoru var

Üst düzey bir Nepalli yetkili; bulguların, nüfusa göre kısıtlı aşılama nedeniyle koronavirüsün Nepal toplumunda yaygınlaştığını gösterdiğini söyledi. Bakanlığa göre, 5 Temmuz-...

Abone Ol

Üst düzey bir Nepalli yetkili; bulguların, nüfusa göre kısıtlı aşılama nedeniyle koronavirüsün Nepal toplumunda yaygınlaştığını gösterdiğini söyledi. Bakanlığa göre, 5 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında rastgele seçilen altı yaşından büyük 13.161 kişi üzerinde bir seroprevalans araştırması yapıldı ve alınan örnekler Nepal'in Ulusal Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda test edildi.

Bakanlıktan Pazar akşamı yapılan yazılı basın açıklamasında, "Test edilen örneklerin yüzde 68,6'sında antikor bulundu" denilirken örneklerin hem aşılanmış hem de aşılanmamış kişilerden alındığı kaydedildi. Bakanlık ortak sözcüsü Samir Kumar Adhikari Xinhua'ya verdiği demeçte, "Örneklerin üçte ikisinden fazlasında antikor görülmesi, Nepal'de aşılamanın sınırlı kaldığı dikkate alındığında çok sayıda insanda virüs enfeksiyonu nedeniyle antikor geliştiğini gösteriyor" dedi. Adhikari, "Halkın büyük çoğunluğu henüz aşılanmadığı için toplumda mevcut olan çok bulaşıcı Delta varyantıyla Kovid-19'un yayılma riski hala var" dedi.

Nepal Sağlık Bakanlığı'na göre, Nisan ayından bu yana ülkeyi ikinci kez kasıp kavuran virüse karşı Pazar günü itibarıyla Nepal'in 30 milyonluk nüfusunun 5,06 milyonuna tek doz Kovid-19 aşısı uygulanırken 4,05 milyon kişi tam olarak aşılandı. Bakanlık, tüm yaş gruplarından, mesleklerden, cinsiyetlerden, kırsal ve kentsel yerleşim alanlarında yaşayanlardan alınan örneklerde antikor bulunduğunu; antikorların ilk doz aşı yapılanların yüzde 80'inde, her iki doz uygulananların yüzde 90'ında görüldüğünü kaydetti. Bakanlık, "Bu, uyguladığımız aşıların çok etkili olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. Bakanlık istatistiklerine göre, aşılanan kişilerin büyük çoğunluğuna Sinopharm şirketi tarafından geliştirilen Çin'in Vero Cell aşısı yapıldı.