İki araştırmada da işyeri girişlerindeki kapı kolları, ATM (para çekme makinesi) tuşları ve trafik ışığı düğmeleri gibi gündelik yaşamda sıklıkla dokunduğumuz yüzeylerden alınan 350 örnek incelendi.
Perşembe günü yayımlanan araştırmalarda bu yüzeylerin 29'unda yeni koronavirüsün izleri bulundu, ancak virüs yoğunluğu "son derece düşük olduğu için virüs bulaşmış yüzeye dokunarak virüs kapma riskinin düşük olduğu hesaplandı".
Bilim insanları, insanların sıklıkla dokunduğu yüzeylerin, virüsün toplumda yayılmasında muhtemelen minimum düzeyde rol oynadığı sonucuna vardı.
Bununa birlikte araştırmacılar bu durumun, insanların üzerine öksürme ya da hapşırmalarının daha kolay olduğu ve "yüksek virüs yüküne sahip damlacıkların" bulunma olasılığının yüksek olduğu masa ve tabak gibi nesneler açısından geçerli olmayabileceğini de vurguladı.
Bu araştırmalardan birine göre, elleri dezenfekte etme gibi önlemler halen gerekli olabilir. Araştırmada, el dezenfeksiyonunun yüzeyleri dezenfekte etmekten daha etkili olduğu, elleri dezenfekte etmenin "enfeksiyon riskini büyük oranda azalttığı" bulundu.