Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Reuters'ın haberine göre, Phnom Penh'deki Institut Pasteur du Cambodge'den (IPC) sekiz araştırmacı, bir süredir Laos yakınlarındaki Stung Treng eyaletinde yarasalardan numuneler topluyor ve bir hafta boyunca türlerini, cinsiyetlerini, yaşlarını ve diğer ayrıntılarını kaydediyor. Benzer bir araştırma da Filipinler'de yürütülüyor.

Geçtiğimiz yıl IPC'den araştırmalar 2010 yılında eyaletteki at nalı yarasalardan toplanan iki numune üzerinde test yapmış ve koronavirüse yakın bir akraba bulmuşlardı. Reuters haberinde, saha koordinatörü Thavry Hoem'in "Umarız bu araştırmanın sonucu dünyanın Kovid-19'u daha iyi anlamasına yardımcı olur" sözlerine yer verildi.

Bloomberg'in haberine göre, Laos'un kuzeyindeki kireçtaşı mağaralarında yaşayan yarasaların da SARS-CoV-2 ile ortak bir özelliği paylaşan koronavirüsleri taşıdığı ortaya çıktı. Haberde, Paris'teki Pasteur Enstitüsü ile Laos Üniversitesi'nden araştırmacıların "enfeksiyona neden olmayı hedeflediği enzim olan insan ACE-2'sine bağlanmak için kullanılan koronavirüsün spike proteininin bir parçası olan reseptör bağlama alanlarıyla yakından eşleşen" üç virüs buldukları belirtildi.

Araştırmacılar, Temmuz 2020 ila Ocak 2021 arasında, Vientiane eyaletinin Fueng ve Meth bölgeleriyle, Oudomxay eyaletinin Namor ve Xay bölgelerindeki dört alanda yakalanan 46 türden 645 yarasa üzerine çalıştı. Haberde Pasteur Enstitüsü'nün patojen keşfi lideri Marc Eloit'un Laos'ta BANAL-52, BANAL-103 ve BANAL-236 isimleri verilen üç virüs bulunduğu ve bunların "SARS-CoV-2'nin bugüne kadar bilinen en yakın ataları" olduğu sözlerine yer verildi. Eloit, "Bu virüsler, SARS-CoV-2'nin kökenine katkıda bulunmuş olabilir ve doğası gereği gelecekte insanlara doğrudan bulaşma riski oluşturabilir" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI