Şeffaf fotovoltaikler büyük bir potansiyele sahip olduklarını gösterse de, artırılmış şeffaflık elektrik dönüştürme verimliliğinde azalma pahasına geliyor. Araştırmacılar, kullanılan malzemenin güneş-termal- elektrik dönüşüm kapasitesi ile dalga boyu seçici emilimini birleştirerek bu kısıtlamanın üstünden gelerek bu pencereyi geliştirmeyi başardı.

Araştırmacılara göre, dalga boyu seçici film, görünür ışık geçirgenliğinin yüzde 88'e kadarını ve olağanüstü ultraviyole ile kızılötesi emilimini kolaylaştırıyor. Bu sayede emilen ışık, şeffaflıktan ödün vermeden ısıya dönüştürülüyor. Filmi termoelektrik enerji üretim modülleri ile birleştiren prototip, güneş ışığına maruz kalan 0,01 metrekarelik bir alanda dört voltajlık olağanüstü bir çıktı sağlıyor.

Ortam sıcaklıklarında yüksek güvenilirlikle çalışabilen bu teknoloji, yerinde şeffaf elektrik üretiminin uygulanması hususunda büyük başarı kaydetme şansına sahip. Bu teknoloji böylece bina sakinleri için termal konfor sağlıyor. Yeni geliştirilen bu pencere teknolojisi ayrıca çatılardaki güneş panelleri ile tren ya da otomobillerin yan pencerelerinde de kullanılabiliyor.

Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek

Editör: İRFAN KARSLI