Bilim ve teknoloji

Araştırmacılar Ay'da 109 binden fazla yeni çarpma krateri belirledi

Uluslararası bir araştırma ekibi, makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak Ay üzerinde daha önce tanımlanmamış 109 binden fazla çarpma krateri tespit etti. Jilin Üniversitesi'n...

Abone Ol

Uluslararası bir araştırma ekibi, makine öğrenimi yöntemlerini kullanarak Ay üzerinde daha önce tanımlanmamış 109 binden fazla çarpma krateri tespit etti. Jilin Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışma, Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Ay'a ilişkin en belirgin özellik olan çarpma kraterleri, Ay yüzeyinin büyük bölümünü kaplıyor. Geleneksel otomatik tanımlama yöntemleriyle, çok eskiden oluşmuş, düzensiz ve ciddi şekilde bozulmuş çarpma kraterlerini bulmak genellikle zor oluyor. Araştırmacılar, kraterleri etkili şekilde tanımlamak ve yaşlarını hesaplamak için öğrenme aktarımı metodunu uyguladı ve önceden tanımlanan kraterlerin verileriyle bir derin sinir ağı geliştirdi.

Dörtlü fotoğrafta, Çin'in Chang'e-4 Ay keşif aracının iniş bölgesi olan "Statio Tianhe" yakınındaki Mons Tai (sol üstte) adlı tepenin ve Tianjin (sağ üstte), Zhinyu (altta solda) ve Hegu (altta sağda) kraterlerinin görüntüleri yer alıyor. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)

Çin'in Chang'e-1 ve Chang'e-2 Ay keşif araçları tarafından toplanan verileri birleştiren araştırmacılar, 109 bin 956 yeni çarpma krateri tespit etti. Araştırmacılar ayrıca, yeni keşfedilen kraterler arasında çapı 8 kilometreden büyük olan 18 bin 996 tanesinin yaşlarını da hesapladılar.

Bu arada araştırmacılar, Ay'ın orta ve düşük rakımlı bölgeleri için yeni bir Ay çarpma krateri veritabanı oluşturdu. Araştırmacılar arasında yer alan Jilin Üniversitesi'nden Yang Chen, Ay krateri veritabanının Ay'daki bilimsel araştırmalar için büyük bir değer taşıdığını belirtti.

Yang, "Benimsenen strateji, krater çalışmalarına yardımcı olmada uygulanabilir ve gezegen araştırmaları için güvenilir öneriler üretebilir" dedi. Yang, bu araştırma modelinin Chang'e-5 keşif aracının iniş alanındaki küçük çarpma kraterlerinin tanımlanmasında da uygulandığını sözlerine ekledi.