Sağlık

Araştırma: Kovid -19 aşıları düşük yapma riskine yol açmıyor

Araştırmada, ilk üç aylık dönemde düşük yapan aşı olmuş kadınlarla, ilk üç aylık dönemin sonunda gebeliği devam eden kadınların oranını karşılaştırmak için Norveç'teki çeşitli...

Abone Ol

Araştırmada, ilk üç aylık dönemde düşük yapan aşı olmuş kadınlarla, ilk üç aylık dönemin sonunda gebeliği devam eden kadınların oranını karşılaştırmak için Norveç'teki çeşitli ulusal sağlık kayıtları analiz edildi. Araştırmacılar Perşembe günü yayımlanan araştırmada şu ifadelere yer verdi: "Çalışmamız, Kovid-19 aşısı sonrasında erken gebelik kaybı riskinin arttığına dair herhangi bir kanıt bulmazken, gebelik sırasında Kovid-19 aşısının yapılmasını destekleyen diğer raporlardan elde edilen bulguları doğruladı."

Araştırmaya göre, gebeliğin erken safhalarında aşı olan kadınlar için güven verici olan bu bulgular, gebelik sırasında Kovid-19 aşısının yapılmasının güvenli olduğuna dair giderek artan kanıtları destekliyor. Araştırmacılar, yapılan aşının türü ile düşük arasında bir ilişki bulamadı. Norveç'te kullanılan aşılar arasında Pfizer, Moderna ve AstraZeneca bulunuyor.

Araştırmacılar çalışmada, hamile kadınların Kovid-19 komplikasyonları nedeniyle hastaneye kaldırılma ve bebeklerini erken doğurma riskinin daha fazla olması nedeniyle aşı olmalarının önemli olduğunu vurguladı. Araştırmaya göre gebelik sırasında aşı yapılması ayrıca, yeni doğacak bebeklere doğumdan sonraki ilk aylarda Kovid-19 enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilecek.