Sağlık

Araştırma: Bozulan uyku düzeni yaşlı erkeklerde bilişsel işlev azalmasına yol açabilir

Yakın zaman önce yayımlanan bir araştırmada Güney Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'ne bağlı Adelaide Uyku Sağlığı Enstitüsü'nden bir ekip, 477 yaşlı erkekten oluşan bir g...

Abone Ol

Yakın zaman önce yayımlanan bir araştırmada Güney Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'ne bağlı Adelaide Uyku Sağlığı Enstitüsü'nden bir ekip, 477 yaşlı erkekten oluşan bir grubun kesintili uyku sonrası bilişsel işlevlerini ölçtü. Evde polisomnografi tetkiki yoluyla uyku kaliteleri ölçülen katılımcılara daha sonra bilişsel testler uygulandı. Kötü uyku yüzünden araba kullanma, yürüme ve bahçe işleri yapma gibi günlük etkinliklerde olumsuz etkilerin görülebileceğini saptayan araştırmacılar, bozulan uyku düzenine sahip 65 yaş üzeri erkeklere doktora başvurma çağrısı yaptı.

Araştırmanın baş yazarı Andrew Vakulin Pazar günü yaptığı basın açıklamasında, "Uykuyla ilişkili yaygın bir solunum bozukluğu olan ve tam teşhis edilememiş uyku apnesi bu durumu daha da ağırlaştırabilir ve bu durum, bellek ve dikkatte azalma gibi gün içinde bilişsel işlev bozukluğuna yol açabilir" ifadelerini kulandı.

Vakulin, "Yaşlı insanların uyku düzenlerindeki genel 'mikro mimari' değişikliklerle uyku apnesi arasında ilişki kurabilmek için daha uzun araştırmalara ihtiyaç var" dedi ve şöyle ekledi: "Öte yandan bu durumlar bireylerde kaygıya yol açıyorsa pratisyen hekime ya da uyku uzmanına başvurmaları tavsiye edilmektedir." Makalenin eş yazarı olan Jesse Parker, uyku düzenlerinde genel olarak daha fazla kesintiler söz konusu olduğu için yaşlıların bu durumdan etkilenmelerinin daha olası olduğunu söyledi.

"Derin uykunun daha az ve hafif uykunun daha fazla olması, bilişsel işlevlerde daha yavaş tepkiyle ilişkilidir" diyen Parker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Obstrüktrif uyku apnesinin kendisi yaşça büyük ve genç erkeklerde bilişsel işlevlerle bağıntılı değilken, 65 yaş ve üzeri kişilerde daha sık uykuda kesintiye yol açtığını kaydediyoruz." Daha önceki çalışmalarda bozulan uyku düzeninin; göğüs, kolon, yumurtalık ve prostat kanserine yakalanma şansını artırdığı bulunmuştu.