CENEVRE, 24 Şubat (Xinhua) -- AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu ve beş Afrika ülkesinin liderleri Çarşamba günü, Kovid-19 pandemisinin sekteye uğrattığı, AIDS (edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu), tüberküloz ve sıtma ile mücadelede yeniden ilerleme sağlamak için 18 milyar ABD doları toplamayı hedefleyen bir bağış kampanyası başlattı.

Küresel Fon'un İcra Direktörü Peter Sands, "Kovid-19'un HIV, tüberküloz ve sıtmaya karşı mücadele üzerindeki yıkıcı etkisi karşısında, seçim çok açık: Ya finansmanı artıracağız ya da 2030'a kadar bu salgınları nihayet yenme umudundan vazgeçeceğiz" dedi. Sands, başlattıkları ortak kampanya için Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Ruanda, Senegal ve Güney Afrika liderlerine teşekkür etti.

Küresel Fon Sonuç Raporu'na göre, Kovid-19 pandemisi nedeniyle AIDS, tüberküloz ve sıtma ile mücadelede önemli kazanımlar kaybedildi ve küresel kaynak ihtiyaçları arttı, dolayısıyla şimdi 2019'dakinden daha yüksek bir bağış toplama hedefi söz konusu.

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta (ortada) ve Küresel Fon İcra Direktörü Peter Sands (solda), Kenya'nın başkenti Nairobi'deki Devlet Başkanlığı Sarayı'nda birlikte kameralara poz verirken görülüyor, 3 Mayıs 2019. (Fotoğraf: Allan Mutiso/Xinhua)

Küresel Fon'un yaptığı yazılı açıklamada, 18 milyar ABD dolarının 2024 ile 2026 arasında 20 milyon hayat kurtarabileceği ve 2026'ya kadar bu üç hastalıktan ölüm oranını 2020 seviyelerine kıyasla yüzde 64 oranında azaltabileceği belirtildi.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Açıklamaya göre, bu bağış miktarı aynı zamanda enfeksiyonlara bağlı 450 milyondan fazla vakanın önlenmesine ve 2020'de 2,4 milyon, 2005'te ise 4 milyon kişinin öldüğü bu üç hastalıktan kaynaklanan kayıpların, 2026'da 950.000'e düşürülmesine yardımcı olacak. Buna karşılık fon, üç hastalıkla mücadeleye yatırılan her dolara karşılık 31 dolar sağlayarak genel olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'ne ulaşılması için daha fazla katkıda bulunacak.

Sands, "Sağlık için daha dayanıklı, sürdürülebilir ve kapsayıcı sistemler inşa edebilmeleri için ülkelere desteği artırmalıyız. Bu; HIV, tüberküloz ve sıtmaya son vermek, Kovid-19'u yenmek ve gelecekte insanları dünya çapındaki bulaşıcı hastalık tehditlerinden korumak için kritik önemde" dedi.

Zambiya'nın başkenti Lusaka'da Dünya AIDS Günü nedeniyle düzenlenen etkinlik sırasında yürüyen sağlık çalışanları, 1 Aralık 2021.(Fotoğraf: Martin Mbangweta/Xinhua)
Editör: İRFAN KARSLI