Vega, AB'nin yüksek performanslı bilgi işlem gücünü artırmak için tedarik etmeyi ve topraklarında konuşlandırmayı planladığı sekiz süper bilgisayardan ilki. 17,2 milyon euro (20,6 milyon ABD doları) tutarındaki bilgisayar, AB üyesi ülkelerin ortak satın alma sistemi sayesinde edinildi. Süper bilgisayarın faaliyete geçmesi vesilesiyle Salı günü Slovenya'nın Maribor kentinde, Avrupa Komisyonu'nun Dijital Çağ'a Uygun Bir Avrupa'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın katılımıyla bir tören düzenledi.

Vestager, törende yaptığı konuşmada, "Süper bilgi işlem gücü Avrupalı KOBİ'lere, yarının yüksek teknoloji ekonomisinde rekabet etmeleri için yeni kapılar aralayacak. Daha da önemlisi, Avrupa'nın süper bilgi işlem gücüne sahip olması, ilaç tedavilerinde ilerleme sağlanması için molekülleri belirlemede yapay zekayı destekleyerek, Kovid-19 enfeksiyonları ve diğer hastalıkları izleyerek hayat kurtarmaya yardımcı olabilir" dedi.

Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı Çin'de geliştirilen büyük video oluşturma modeli Vidu küresel kullanıma açıldı

Avrupa Komisyonu'na göre, süper bilgisayarların diğer uygulamaları arasında makine öğrenmesi, yapay zeka ve yüksek performanslı veri analizi de bulunuyor. Avrupa Yüksek Performanslı Bilgisayar Ortak Girişimi'nden yapılan açıklamaya göre Vega, saniyede 6.9 petaflop'tan fazla işlem yapabiliyor.

Adını Slovenyalı matematikçi Jurij Vega'dan alan bilgisayar, Slovenya'nın en büyük süper bilgisayarı. Avrupa dijital dünyada liderliği alabilmek için büyük çaba sarf ederken diğer dört petascale süper bilgisayar Lüksemburg, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz'de; üç exascale süper bilgisayar ise Finlandiya, İtalya ve İspanya'da konuşlandırılacak. Dünya genelinde süper bilgisayar rekabeti kızışırken Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya en hızlı süper bilgisayarlarda en üst sıralarda yer alıyor.

Editör: İRFAN KARSLI