Gündem

AB'nin Değer Zincirlerindeki Azalan Rolü Teknolojik Yenilik ve İnsan Sermayesiyle Bağlantılı!

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in araştırmasına göre, AB'nin küresel ticaret entegrasyonunda sergilediği düşüşün en bariz açıklaması, "dünya ekonomisindeki görece k...

Abone Ol

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in araştırmasına göre, AB'nin küresel ticaret entegrasyonunda sergilediği düşüşün en bariz açıklaması, "dünya ekonomisindeki görece küçük olan hacmi"; üretim değer zincirlerinde AB'nin azalan küresel rolünün büyük bölümü, dünyanın geri kalanına kıyasla çok daha zayıf AB iç talep büyümesinin sonucu.

Araştırma, AB'nin azalan küresel ticaret entegrasyonundan "Çin'in maliyet-fiyat rekabetindeki avantajını" sorumlu tutan yaklaşımları sarsarken, Avrupa'nın nispi rekabet gücüyle ilgili bir sorun olduğunu da belirtti.

"Aslında, Çin'deki ücret ve işgücü maliyetleri genel olarak yıllardır artmakta, yani gelişmiş ekonomilerle fiyat-düzeyi farkı son yirmi yılda önemli ölçüde azaldı" diyen araştırma, fiyat tartışmasının elektronik sektörü gibi üst düzey sektörler açısından daha geçersiz hale geldiğini belirtti.

İnsan sermayesi ve inovasyonun Avrupa ihracatıyla rekabette Çin'e şüphesiz çok önemli fayda sağladığına işaret eden araştırma, AB'nin ve bünyesindeki hükümetlerin, pek çok alanda adil rekabeti bozmadan rekabet gücü elde etme imkanına sahip olduğunu öne sürdü.