ABD, Salı günü, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'ndeki rolleri nedeniyle bir İranlı yetkili ve bir üniversiteye yaptırım uygulamaya başladı.

17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın Yemen'deki Husi isyancıları nezdindeki temsilcisi ve Kudüs Gücü yetkilisi Hasan Irlu ile Al-Mustafa Uluslararası Üniversitesi'ne yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Açıklamada Kudüs Gücü'nün, Al-Mustafa Uluslararası Üniversitesi'ni istihbarat toplama ve operasyonlar için işe alım platformu olarak kullandığı ileri sürüldü.

Hazine Bakanlığı ayrıca, Kudüs Gücü'nün Ortadoğu ve ABD'deki operasyonlarının koordinasyonu, planlaması ve yürütülmesine dahil olmakla suçlanan, İran'da yaşayan Pakistan vatandaşı Yousef Ali Muraj'ı da kara listeye aldı.

Açıklamaya göre hedef alınan kişi ve kurumların ABD'deki tüm mal varlığı ve mülkiyet hakları dondurulurken, ABD vatandaşlarının söz konusu kişi ve kurumlarla ticari faaliyetleri de genel olarak yasaklandı. Ayrıca bu kişi ve kurumlara aracılık eden yabancı mali kurumlara da yaptırım uygulanabilecek.

ABD, Ekim ayında, "Kudüs Gücü için veya Kudüs Gücü adına hareket ettiği" gerekçesiyle İran'ın Irak Büyükelçisi Irc Mescidi'ye yaptırım uygulama kararı almıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kudüs Gücü'nü Nisan 2019'da Yabancı Terör Örgütü ilan etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen ay, Washington'ın gelecek hafta ve aylarda İran'a daha fazla yaptırım uygulayabileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018'de ülkesini, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) olarak da bilinen İran nükleer anlaşmasından çıkarmış ve İran'a karşı sert yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu. Buna karşılık Tahran, Mayıs 2019'dan itibaren JCPOA taahhütlerinin bazılarından kademeli olarak geri adım attı.

Editör: İRFAN KARSLI