Sağlık

ABD'deki NIH'nin direktörü, Kovid-19'un muhtemelen doğadaki viral evrimin bir sonucu olduğunu söyledi

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Direktörü Francis S. Collins bugüne kadarki bilimsel kanıtların, Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün muhtemelen doğadaki viral evrim...

Abone Ol

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Direktörü Francis S. Collins bugüne kadarki bilimsel kanıtların, Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün muhtemelen doğadaki viral evrimin bir sonucu olduğunu gösterdiğini söyledi. Collins, Çarşamba günü geç saatlerde NIH web sitesinde yayınlanan "SARS-CoV-2 Kökenleri Hakkında Yanlış Bilgilendirmeyle ilgili Açıklama" adlı yazıda, virüsün potansiyel olarak insanlara doğrudan veya tanımlanamayan bir konakçı hayvan aracılığıyla atladığını belirtti.

Collins, bugüne kadar SARS-CoV-2'nin kökenlerinin tespit edilemediğini ve bunun normal olduğunu, bir virüsün kökeninin yüzde 100 kesinlik ile teyit edilmesinin uzun ve karmaşık bir süreç olduğunu ifade etti. Collins, "Bilim insanlarının 2003 SARS salgınına neden olan SARS-CoV adlı virüs için gerekli tüm genetik bileşenleri içeren tek bir yarasa popülasyonunu bulması 14 yıl sürdü. 2014 Ebola salgınının kökenlerini hala bilmiyoruz." diye konuştu. Collins, "Kesin bir cevap olmadığı zaman, maalesef yanlış bilgi ve dezenformasyon boşluğu dolduruyor ve bu da yarardan çok zarar veriyor" dedi.

Yayınlanmış genomik verilerin ve NIH hibesiyle çalışan araştırmacılardan alınan diğer belgelerin analizi, NIH hibesi kapsamında incelenen ve doğal olarak oluşan yarasa koronavirüslerinin genetik olarak SARS-CoV-2'den çok uzak olduğunu ve muhtemelen Kovid-19 pandemisine neden olamayacaklarını gösteriyor. Açıklamada, aksi yöndeki herhangi bir iddianın "açıkça yanlış" olduğu belirtildi. Collins, tarihsel olarak insanlarda salgınlara ve pandemilere neden olan grip, Ebola, Zika, Batı Nil ateşi, SARS ve diğer başka virüslerin, ilk olarak hayvanlarda ortaya çıktığını belirtti.