Sağlık

ABD'de 14 eyalete yayılan Salmonella salgını, Colorado'da satılan deniz ürünleriyle bağlantılı

Gıda güvenliğine odaklanan çevrimiçi bir haber sitesi olan Food Safety News'un bildirdiğine göre salgında, "Henüz can kaybı bildirilmedi ancak hastalanan 19 kişi hastaneye kal...

Abone Ol

Gıda güvenliğine odaklanan çevrimiçi bir haber sitesi olan Food Safety News'un bildirdiğine göre salgında, "Henüz can kaybı bildirilmedi ancak hastalanan 19 kişi hastaneye kaldırılmak zorunda kaldı". Haberde ayrıca ilk hastalığın başlangıç tarihinin 11 Mayıs olduğu ve insanların büyük çoğunluğunun 27 Haziran ile 7 Eylül tarihleri arasında hastalandığı belirtildi.

CDC duyurusunda, "Colorado eyaleti sağlık yetkilileri ve FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi), Colorado'daki restoranlarda servis edilen ve hasta kişilerin yemek yediği veya alışveriş yaptığı marketlerde satılan deniz ürünlerinin kaynağının izini sürmüştür" denildi.

FDA, Colorado'nun merkezi Denver'daki Northeast Seafood Products'ın Colorado'daki Albertsons, Safeway ve Sprouts'un da aralarında bulunduğu süpermarketlerin deniz ürünleri reyonlarına balık tedarik eden firma olduğunu açıkladı ve bunları satın alanlara, "söz konusu ürünleri yememeleri ve markete geri verip para iadesi almaları" uyarısında bulundu.

Gazette internet sitesinin Cuma günü bildirdiğine göre, Colorado Sağlık ve Çevre Departmanı da Salmonella Thompson salgınını araştırıyordu ancak salgının nedeni ve kesin kaynağı hakkında hiçbir fikri yoktu. CDC Cuma günü, aralarında mezgit, maymunbalığı, tatlı su çipurası, pasifik dilbalığı, morina, somon, levrek, Snapper pisi balığı ve orfozun da bulunduğu 17 balık grubunun bir listesini yayınladı. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, "CDC, evinde geri çağırılan ürünlerden bulunanların bunları çöpe atmasını ve bunların dokunduğu yüzeyleri ve çöp tenekelerini yıkamasını tavsiye ediyor" denildi.

CDC'ye göre hastalanan kişilerin yaşları bir ila 85 arasında değişiyor ve hastaların ortalama yaşı ise 39. Hastaların yarısından biraz fazlasını, yani yüzde 53'ünü kadınlar oluşturuyor. Eyalet ve yerel halk sağlığı yetkilileri, hastalanan kişilerle önceki hafta yedikleri yiyecekler hakkında görüşüyor. Rapora göre şimdiye dek görüşülen 62 kişiden 51'i deniz ürünü yediğini bildirdi. Hastalananlar hem suşi gibi çiğ hem de pişmiş olarak çeşitli deniz ürünleri yediklerini bildirdiler.

CDC, "Bir salgındaki gerçek hasta sayısı muhtemelen bildirilen sayıdan çok daha yüksektir ve salgın, bilinen hastalıkları olan eyaletlerle sınırlı olmayabilir" açıklaması yaptı. CDC'ye göre bunun nedeni, birçok insanın tıbbi bakım almadan iyileşmesi ve Salmonella için test yaptırmaması. Ayrıca, hasta bir kişinin bir salgından etkilenip etkilenmediğini belirlemek genellikle 3 ila 4 hafta sürdüğü için yakın tarihte hasta olanlar henüz bildirilmemiş olabilir.