Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in, Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, AB liderleri blokun sera gazı emisyonlarını 2030'un sonuna kadar 1990'daki seviyeden en az yüzde 55 oranında azaltma konusunda anlaştı.
Michel, Cuma sabahı paylaştığı Twitter mesajında, "İklim değişikliğiyle mücadelede Avrupa lider konumda. Sera gazı emisyonlarımızı 2030 yılına kadar en az yüzde 55 oranında azaltmaya karar verdik" dedi.
Üye ülkeler, Avrupa Komisyonu'nun 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne (emisyon arttırmaz hale) ulaşmaya yönelik uzun vadeli hedefinin bir parçası olarak, blokun orta vadeli hedefini büyütme önerisine yeşil ışık yaktı.
Anlaşmaya, liderlerin Brüksel'de düzenlenen iki günlük zirvesi çerçevesinde gece geç saatlerde yapılan görüşmeler sonrasında varıldı. Bazı üye ülkeler, özellikle de hala kömüre dayalı olanlar iddialı planlara karşı çıkmaktaydı, ama sonunda bu büyütülmüş hedefi desteklemeyi kabul ettiler.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cuma günkü Avrupa Konseyi toplantısının ardından Avrupa Konseyi Başkanı Michel ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, iklim anlaşmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Almanya'nın AB dönem başkanlığına övgüler yağdıran von der Leyen, "Bugünkü anlaşmayla 2050'de hedeflenen iklim nötrlüğüne ulaşmak için izleyeceğimiz yol açıkça ortaya kondu. Yatırımcılar, işletmeler, kamu otoriteleri ve vatandaşlar açısından bir belirsizlik kalmadı. Birliğimizin geleceği teminat altına alınmış oldu" diye konuştu.
Avrupa Yeşil Anlaşmasının AB'nin büyüme stratejisi olacağını söyleyen Von der Leyen, "Tüm AB ülkeleri, ekonomik büyüme, daha temiz bir çevre ve daha sağlıklı vatandaşlar anlamında, geçiş sürecinden yararlanacaktır" dedi.
Von der Leyen, Eylül ayında yaptığı yıllık Birliğin Durumu konuşmasında, 2030 yılına kadar yüzde 55 azaltma hedefini "iddialı, ulaşılabilir ve Avrupa için yararlı" diye değerlendirmişti.
Avrupa Parlamentosu'nun Çevre Komitesi, emisyon azaltımının daha fazla olması için oy kullanırken, komisyon tarafından önerilen yüzde 55 oranı yerine, 2030'a kadar yüzde 60 azaltma gibi iddialı bir çağrıda bulunmuştu.
Anlaşmaya, BM, Fransa, İngiltere, Şili, İtalya ve Çin dahil dünya liderlerinin katılacağı ve Cumartesi günü yapılacak Küresel İklim Zirvesi öncesinde ulaşıldı.