Bilim ve teknoloji

AB elektrikli otomobil bataryası endüstrisi için 2,9 milyar euroluk yardımı onayladı

Avrupa Batarya İnovasyonu (European Battery Innovation) adlı proje, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Polonya, Slovakya, İspany...

Abone Ol

Avrupa Batarya İnovasyonu (European Battery Innovation) adlı proje, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Polonya, Slovakya, İspanya ve İsveç tarafından ortaklaşa hazırlandı. Kamu finansmanı sayesinde 9 milyar euroluk ilave özel yatırımın yolunu açması bekleniyor.

Komisyon, projenin, maden çıkarımından tasarımına, batarya üretiminden ve geri dönüşüme kadar tüm üretim zincirini kapsayacağını söyledi. Avrupa Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi ve Dijital Çağ'a Uygun Bir Avrupa'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager'a göre, bu adım AB'nin yedi üye devletinin katıldığı ilk batarya projesinin 2019 yılının Aralık ayında onaylanmasının ardından batarya değer zincirindeki ikinci önemli Avrupa projesi olma özelliğini taşıyor.

"Dünyayı pandemiden önce bildiğimiz haliyle yeniden inşa ederek bu krizden kurtulamayacağız. Artık daha yeşil, daha dijital ve dirençli bir Avrupa inşa etme şansına sahibiz" diyen Vestager, "Elektrikli araçlar bunda kilit rol oynayacak" diye ekledi.

Proje, Tesla gibi Avrupalı olmayan işletmelerin AB yatırımlarından yararlanmasını sağlayacak. 12 ülkenin bir veya birkaçında aktif olan toplam 42 şirket bu projeye doğrudan katılacak. Bunlar arasında BMW, Fiat ve Northvolt gibi tanınmış markaların yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) ve yenilikçi şirketler de var.

Vestager, doğrudan katılımcıların Avrupa genelinde KOBİ'ler, üniversiteler ve araştırma kuruluşları da dahil olmak üzere 150'den fazla dolaylı partnerle iletişim kuracağını söyledi. Katılımcılar, etkinlikler, yayınlar ve işbirliklerinden elde ettikleri sonuçları ve bilgileri paylaşacaklar, ürünlerini test etmek için ilgili üçüncü taraflara da belli pilot tesisler açacaklar.

Destekleyici politikalar ve teknolojik ilerlemelerle desteklenen dünya çapındaki elektrikli araç filosu, son 10 yılda önemli ölçüde genişledi. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre 2019 yılında elektrikli otomobiller, dünya genelindeki otomobil satışlarının yüzde 2,6'sını oluştururken, Çin (yüzde 4,9 ile) ve Avrupa (yüzde 3,5 ile) elektrikli araç pazar payında yeni rekorlar kırdı.