VİYANA, 6 Eylül (Xinhua) -- Petrol üreten ülkeler grubu OPEC+'nın 8 üyesi, petrol fiyatlarında düşüş sürerken gönüllü petrol arzı kesintilerini Kasım ayı sonuna kadar uzatma kararı aldı. OPEC+, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinden oluşuyor.

Gönüllü petrol arzı kesintisine yönelik karar, sekiz OPEC+ ülkesi Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman tarafından alındı. Perşembe günü erken saatlerde sanal bir toplantı gerçekleştiren sekiz ülke, günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim arzı kesintilerini iki ay daha uzatarak Kasım ayı sonuna kadar sürdürme konusunda anlaşmaya vardı. İlk olarak Kasım 2023'te uygulanmaya başlayan kesintilerin, Haziran ayında ülkelerin vardığı mutabakat üzerine bu yılın Ekim ayından itibaren kademeli olarak kaldırılması planlanıyordu.

Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı

Ülkelerin Perşembe günü yaptıkları açıklamada gönüllü arz kesintilerinin kademeli olarak kaldırılması planının bu yılın Aralık ayına ertelendiği ve "gerektiğinde üretim ayarlamalarının durdurulması ya da geri alınması konusunda esneklik" bulunduğu belirtildi. WTI (West Texas Intermediate) ham petrolünün varil fiyatının, Aralık 2023'ten bu yana ilk kez 70 ABD dolarının altına düşmesiyle zayıf petrol talebine yönelik endişeler, ham petrol fiyatlarını baskılamaya başladı. Açıklamada sekiz OPEC+ ülkesi, "gönüllü üretim ayarlamalarına tam riayeti sağlama konusunda kararlı olduklarını" da vurguladı.

Kaynak: rss