Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Mnangagwa, "Afrika olarak şu an bulunduğumuz çağ, modernleşme, sanayileşme ve nihayetinde insanlarımızın hayatlarını iyileştirmeye yönelik yeteneklerimizi tam olarak sahiplenme ve kullanma hikayesidir," dedi.

Zimbabve Devlet Başkanı Mnangagwa konuşmasını, Afrika'nın kurtuluş mücadelesinin tarihini belgelemeye ve korumaya yönelik bir proje olan, başkent Harare'deki Afrika Kurtuluş Müzesi inşaatının temel atma töreninde yaptı.

Mnangagwa, "Bu kıtasal proje aracılığıyla, kamusal alanda çok uzun zamandır sürdürülen tek taraflı Avrupa merkezli söylemleri bir kenara bırakalım," dedi.

Mnangagwa, "Zengin kurtuluş tarihimizin belgelenmesi, korunması, muhafaza edilmesi ve tanıtımını yaparak, Pan Afrikanizm, Ubuntu ve Afrika rönesansı idealleriyle kenetlenmiş halde kolkola yürüyoruz," diye konuştu.

Projeye, Zimbabve hükümeti ile birlikte bir Pan Afrika Araştırma kuruluşu olan Afrika Bilgi Enstitüsü öncülük ediyor.

Müzenin yapımı, Çin, Rusya ve UNESCO'nun tarihi projeye destek sözü vermesinin ardından büyük ivme kazandı.

Proje için başlangıç parası sözü veren Çin, bu büyüklükteki projelerin Çin'de nasıl yapıldığını görsün diye Zimbabve'yi davet etti.

Birkaç Afrika ülkesi de kurtuluş müzesi projesine destek verdiğini bildirdi.

Mnangagwa, "Bu Müze'yi geçmişimize hapsolalım diye yapmıyoruz, geçmişimizden ders alıp yeni nesiller için daha iyi bir gelecek planlayalım diye yapıyoruz” dedi.

Editör: İRFAN KARSLI