LUSAKA, 27 Ağustos (Xinhua) -- Zambiya'nın ana akım medyasından yetkililer ülkenin başkenti Lusaka'da yaptıkları açıklamada, işbirliği düzeyini yükseltmek ve haber alışverişinin içeriğini zenginleştirmek üzere Çin'in Xinhua Haber Ajansı ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti. Xinhua Haber Ajansı Cuma günü Zambiya Haber ve Bilgi Hizmetleri (ZANIS) ve Zambiya Ulusal Yayın Kurumu (ZNBC) da dahil olmak üzere Zambiya'nın ana akım medya kuruluşları ile haber alışverişi ve gazeteci eğitimi gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmek üzere anlaşmalar imzaladı.
ZANIS Direktörü Loyce Saili ve ZNBC Genel Müdür Vekili Bright Nkaka ile görüşen Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua, Çin ve Zambiya medyasının uzun zamandır iyi ilişkiler sürdürdüğünü ve iki ülke ile iki halk arasında önemli bir köprü görevi gördüğünü belirtti.

2024 yılının Çin ve Zambiya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıldönümü olduğunu hatırlatan Fu, medya kuruluşlarının iki ülke arasında çeşitli alanlardaki etkileşim ve işbirliği hakkında daha fazla haber yaparak her iki ülkenin de kendi ulusal koşullarına uygun bir kalkınma yolu izlemesi için kamuoyu açısından elverişli bir ortamı teşvik etmesi ve her koşulda, çok yönlü ve yüksek kaliteli Çin-Zambiya işbirliğinin daha da derinleşmesine katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Fu, "Xinhua, yenilikçi teknolojinin güçlendirilmesiyle gelen medya yakınsaması deneyimini Zambiya medyasıyla paylaşmaya ve Çin-Zambiya dostluğuna dair hikayeleri daha iyi anlatmak için Dünya Medya Zirvesi ve BRICS Medya Forumu gibi medya alışverişine yönelik çok taraflı platformlar ve çerçeveler kapsamında işbirliğini güçlendirmeye istekli" dedi.

Saili ise, ZANIS ve Xinhua'nın video ve yeni medya alanında işbirliğini genişletmesini umduğunu ve Xinhua tarafından düzenlenen BRICS uluslararası gazetecilik eğitim programı gibi daha fazla platformun iki taraf arasındaki etkileşimi güçlendirmesinin beklendiğini dile getirdi. Nkaka, Xinhua'nın küresel bir haber ve bilgi toplama ağına sahip olması sayesinde, haber alışverişi ve işbirliği anlaşmasının imzalanmasının ZNBC'nin iletişim kanallarını genişletmesini, haber içeriğini zenginleştirmesini ve Zambiyalı izleyicilere daha fazla haber ve bilgi sunmasını sağlamasını umduğunu söyledi. Xinhua aynı gün Zambiya'daki bazı medya gruplarına ofis ekipmanı bağışladı.
Xinhua Haber Ajansı, Fu'nun Zambiya ziyareti sırasında Zambezi FM Radyosu ile de bir haber hizmeti anlaşması imzaladı. Bu kapsamda her iki taraf da Çin ve Zambiya halkları arasındaki karşılıklı anlayışı geliştirmeyi ve iki ülke arasındaki dostane ilişkileri teşvik etmeyi umuyor. 

Laos'un başkenti Viyentiyan'da artan sel riski nedeniyle önlemler artırıldı Laos'un başkenti Viyentiyan'da artan sel riski nedeniyle önlemler artırıldı

Editör: Şeymanur Erbay