Kültür - Sanat ve Tarih

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri hakkında bilmeniz gerekenler

Lord of The Rings (Yüzüklerin Efendisi) İngiliz yazar ve akademisyen J.R.R. Tolkien tarafından kaleme alınan unutulmaz bir eser. Tolkien’in büyülü evreni yalnızca Yüzüklerin Efendisi veya Hobbit’ten ibaret değil.

Abone Ol

Bu büyülü evren, hepsi birbiri ile bağlantılı, binlerce yıllık bir dönemi kapsayan pek çok kitaptan, sayısız olaydan, yüzlerce karakterden ve binlerce sayfadan oluşuyor! Elbette Orta Dünya’yı büyük kitlelerle tanıştıran filmler de bu büyülü evrenin önemli unsurları. Ancak uzun süredir Orta Dünya hayranlarının gündeminde yer alan başka bir şey var! Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri isimli dizi!

Tolkien’in ölümsüz eserlerinden uyarlanacak televizyon dizisi tüm dünyada heyecanla bekleniyordu. Henüz dizi hakkındaki söylentilerin ortaya çıkması bile tüm dünyada büyük bir yankı uyandırmıştı. İlerleyen dönemde ise dizi hakkındaki hemen her şey büyük tartışmalara neden olmaya başladı. Yapımcıların gizlilik politikalarından oyuncu seçimine kadar pek çok şey insanlar arasında konuşulmaya devam ediyordu.

Nihayet geçtiğimiz günlerde Orta Dünya ve Tolkien severlerin heyecan dolu bekleyişi sona erdi! Lord Of The Rings: The Rings of Power (Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri) izleyici ile buluştu. Ancak dizinin gösterime girmesi ile tartışmalar da alevlenmiş durumda! İşte merakla beklenen Güç Yüzükleri hakkında bilmeniz gerekenler…

GÜÇ YÜZÜKLERİ, ORTA DÜNYA’DAKİ İKİNCİ ÇAĞ’DA GEÇİYOR!

Yani dizi, Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinde anlatılanlardan binlerce yıl önce yaşananlara odaklanıyor. Adından da anlaşılacağı gibi dizideki en önemli unsur, bu büyülü evrendeki en dikkat çekici nesneler olan ‘güç yüzüklerinin’ yapımı olacak. Bunun dışında Orta Dünya’nın özgür halkları ile kötülüğün sembolü Sauron arasındaki mücadele de dizideki önemli temalardan…

AMAZON, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ EVRENİNE AİT YAYIN HAKLARININ TAMAMINA SAHİP DEĞİL

Amazon, dizinin yayın hakları için 250 milyon dolar gibi inanılmaz bir rakam ödedi. Ancak Orta Dünya’daki İkinci Çağ’ın detaylı olarak anlatıldığı ‘Silmarillion’ isimli kitabın yayın haklarına sahip değil. Bunun yerine Orta Dünya evrenindeki son halka olan Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ve eklerinin hakları Amazon tarafından satın alındı. Yani, dizide anlatılacak çoğu şey temel olarak Tolkien’in yazdıklarına dayanacak.

Ancak hikâye büyük oranda senaristlerin çizdiği doğrultuda şekillenecek. Bu doğrultuda dizide orijinal hikâyedeki karakterlerin yanı sıra, yeni karakterlerin de yer alacağı tahmin ediliyor. Fakat bu büyülü evreni yalnızca Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmleri ile aşina olanların çok fazla tanıdık karakter görmeleri mümkün değil. Çünkü daha önce belirttiğimiz gibi, The Rings of Power filmlerde anlatılanlardan binlerce yıl öncesinde geçiyor. Yine de Elrond ve Galadriel gibi tanıdık Elfler de dizide yer alıyor. Ancak çok daha genç halleriyle! Çünkü Orta Dünya’daki Elfler ölümsüz canlılar! Ve Elfler de bazı istisnai durumlar dışında binlerce yıl boyunca yaşayabiliyorlar!

DİZİNİN İLK İKİ BÖLÜMÜ 2 EYLÜL’DE ‘AMAZON PRİME VİDEO’ İSİMLİ DİJİTAL YAYIN PLATFORMUNDA İZLEYİCİ İLE BULUŞTU

Dizinin diğer bölümleri ise haftalık olarak yayınlanacak. Yayınlanan ilk iki bölüm, pek çok izleyici tarafından özellikle de görsellik anlamında oldukça başarılı bulundu! Kostümler, mekânlar ve coğrafya gibi görsel unsurlar çok sayıda insan tarafından büyük beğeni ile karşılandı. Ancak Tolkien’in sıkı takipçileri, dizinin ilk bölümünü orijinal hikâyeye yeteri kadar sadık kalmamakla suçluyor! Yine de dizinin bundan sonraki bölümleri de milyonlarca insan tarafından merakla bekleniyor. Unutmadan Güç Yüzükleri dizisinin tarihin gördüğü en pahalı yapımlardan biri olduğunu da söyleyelim. Dizi için şu ana kadar 1 milyar dolardan daha fazla para harcandığı biliniyor!

DİZİNİN OYUNCU KADROSUNDA GENÇ VE YETENEKLİ İSİMLER BULUNUYOR

Dizinin yapım süreci boyunca hayranların ikiye bölünmesine neden olan konulardan birisi de oyuncu tercihleriydi. Yapım ekibi Güç Yüzükleri için genç ve nispeten popüler olmayan oyuncularla çalışmayı tercih etti. Dizinin ana oyuncu kadrosunda Morfydd Clark, Charlie Vickers, Charles Edwards, Sophia Nomvete, Owain Arthur, Ismael Cruz Córdova, Nazanin Boniadi, Robert Aramayo, Maxim Baldry, Markella Kavenagh ve Megan Richards gibi isimler yer alıyor.

İLK SEZON 8 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Ayrıca Amazon tarafından yapılan açıklamaya göre dizinin sezon sayısı birden fazla olacak! Yine de dizinin kaç sezon devam edeceği kesin olarak bilinmiyor. Buna karşın en az 5 sezon boyunca bu büyülü evrenin ekranlarda olacağı tahmin ediliyor.

İLK İKİ BÖLÜM İSPANYOL YÖNETMEN JUAN ANTONİO BAYONA TARAFINDAN YÖNETİLDİ

Patrick McKay ve John D. Payne ise kalabalık yazar ekibine liderlik eden isimler. Ayrıca The Rings of Power tıpkı Yüzüklerin Efendisi filmlerinde olduğu gibi Yeni Zelanda’da çekildi. Dizinin çekimleri bir yıldan daha uzun sürdü. Bunun yanı sıra yapım ekibi tarafından yapılan açıklamaya göre dizinin ikinci sezon çekimleri kısa bir süre sonra başlayacak.

(Listelist)