Çin

Yusuf Dikeç, Çinlilerin de hayranlığını kazandı

Abone Ol

NANNİNG, 6 Ağustos (Xinhua) -- Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda 10 metre havalı tabanca karışık takım mücadelesinde Şevval İlayda Tarhan ile Türkiye'ye gümüş madalya getiren ve yarışma sırasında sergilediği rahat ve soğukkanlı tarzıyla bir anda dünyanın dikkatini çeken Yusuf Dikeç, Çinli internet kullanıcıları arasında da popülerlik kazandı.  Dikeç'in yarışma videosundan alınan ekran görüntüsü Çin'de internette paylaşım rekorları kırdı. Çinli internet kullanıcıları yarışmaya diğer sporcular gibi özel ekipman kullanmadan katılan Dikeç'le ilgili hayranlık dolu yorumlarda bulundu.   Çin'in Xiaohongshu adlı çevrimiçi sosyal medya platformunda Dikeç'le ilgili heyecanını paylaşan Çinli bir internet kullanıcısı, "Bu da kim böyle? Ses geçirmez kulaklık ve atış gözlüğü bile takmamış" diye yazdı. Çin'in Weibo adlı çevrimiçi sosyal medya platformunda Dikeç'in yarışmadaki fotoğrafının altına yorum yazan bir başka Çinli internet kullanıcısı ise, "Bir eli cebinde, tek seferde hedef alıp ateş ediyor. Kendine ne kadar da güveniyor.

İnanılmaz" ifadelerini kullandı.  Çinli internet kullanıcılarının Dikeç'in yarışmadaki fotoğraflarından esinlenerek hazırladığı karikatür ve çizimlerde özellikle gözleri, atış sırasındaki duruşu ve rahat tavırları ön plana çıktı. Çin ve diğer ülkelerden birçok internet kullanıcısı bu çizimlere yorum yazarak 51 yaşındaki sporcu için saygı ve hayranlık ifade eden mesajlar gönderdi. Çinli internet kullanıcıları, Dikeç'i ve Güney Koreli kadın atıcılık sporcusu Yeji Kim'i görünüş ve güç bakımından olimpiyatların atıcılık kategorisinin en beğenilen sporcuları olarak seçti.  Dikeç'in Çinli internet kullanıcıları arasındaki popülerliği Çin'deki Türk Büyükelçiliği'nin de dikkatinden kaçmadı. Büyükelçilik, Weibo hesabında özel bir yazı yayımlayarak Dikeç'in Türk ordusundan emekli olduğunu, Uluslararası Atıcılık Sporu Federasyonu'nun (ISSF) Dünya Şampiyonası'nda 2 altın madalya, ISSF Dünya Kupası'nda 1 altın madalya ve Avrupa Atıcılık Şampiyonası'nda 5 altın madalya kazandığını belirtti.  Önceki Olimpiyat Oyunları'nda Çinlilerin aşina olduğu Türk sporcular genellikle halter ve voleybol dallarından çıkıyordu. Dikeç'in kazandığı popülarite Çin halkının Türk sporcuların atıcılıktaki gücünün farkına varmasını sağladı.

Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç atıcılık 10 metre havalı tabanca karışık kategorisinde gümüş madalya kazandı, 30 Temmuz 2024. (Fotoğraf: Xinhua)

İstanbul'da 3 Nisan'da düzenlenen 2008 Olimpiyatları meşale turunda yer alan Yusuf Dikeç, 3 Nisan 2008. (Fotoğraf: Xinhua)