Yurt

Yunanistan, limanlarındaki plastik kirliliğine savaş açtı

Yunanistan Denizcilik Bakanlığı, 2016 yılından bu yana denizlerden toplanan plastik atığın geri dönüşümü ve ileri dönüşümüne yardımcı olan sosyal bir girişim olan Enaleia ile...

Abone Ol

Yunanistan Denizcilik Bakanlığı, 2016 yılından bu yana denizlerden toplanan plastik atığın geri dönüşümü ve ileri dönüşümüne yardımcı olan sosyal bir girişim olan Enaleia ile işbirliğiyle denizlerden toplanan atıkları, limanlara yerleştirilecek bank ve geri dönüşüm kutuları gibi faydalı ürünlere dönüştürmeyi de planlıyor.

Enaleia'nın ortak kurucularından Lefteris Arapakis, Cumartesi günü Atina'nın 30 kilometre kadar doğusundaki Rafina Limanı'nda gerçekleştirilen temizlik işlemi sırasında Xinhua'ya açıklamalarda bulundu. Dalgıçların denizden araba lastiği, plastik ve yüz maskeleri çıkardığı görülürken Arapakis, Birleşmiş Milletler'in küresel çapta uyguladığı Temiz Denizler Kampanyası kapsamındaki projenin amacının, denizlerdeki plastik kirliliği hakkında bilinçlenmeyi sağlamak ve bu konuda daha fazla insanı önlem almaya teşvik etmek olduğunu söyledi.

BM Çevre Programı'nın (UNEP) 2020 yılında seçtiği Dünyanın Genç Şampiyonları'nın yedisinden biri olan Arapakis ve ekibi son yıllarda Akdeniz Temizleme projesi kapsamında Yunanistan, İtalya, İspanya, Türkiye ve Mısır'dan 700'ü aşkın balıkçıyla işbirliği yaparak her gün tonlarca deniz atığını çıkarıp geri dönüşüm fabrikalarına gönderiyor. Arapakis, "Dünya Çevre Günü mesajım, bize katılmanız ve ekosistem restorasyonunun bir parçası olmanız. Vizyonumuz, birkaç yıl içinde artık bu tür faaliyetleri yapmak zorunda kalmamak" dedi.