ATİNA, 4 Ocak (Xinhua) Akropolis Müzesi'nde düzenlenen resmi törende konuşan Miçotakis, "Bu dönüş yolculuğu, insanlık için eşsiz bu anıtın tüm parçalarının yeniden birleştirilmesi için yüksek bir mesaj iletmektedir" dedi. Pazartesi günü iade edilen heykel parçaları arasında bir gencin başının bir kısmı da bulunuyor. Heykelin geri kalanı şu anda Paris'teki Louvre Müzesi'nde tutuluyor.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yer alan Akropolis tepesindeki Parthenon tapınağının manzarası, 6 Kasım 2019. (Fotoğraf: Lai Xiangdong/Xinhua)

Şu ana kadar, on parça Ulusal Arkeoloji Müzesi'nin depolarında tutuluyordu. Miçotakis, "Bu, Parthenon'un dünyanın çeşitli müzelerine dağılmış olan dekoratif heykellerinin küçük ve büyük tüm parçalarını burada, Akropolis Müzesi'nde toplama çabasında ilk ama çok önemli bir adım" diye konuştu. Yunan heykelleri, Atina ve Londra arasında on yıllardır bir anlaşmazlık konusu. Heykellerin büyük bir kısmı şu anda Londra'daki British Museum'da sergileniyor. 19. yüzyılın başlarında, Yunanistan hala Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeyken, Parthenon'un heykellerinin yarısı İngiliz diplomat Lord Elgin tarafından söküldü. Yunanlılar onlarca yıldır defalarca bu heykellerin iade edilmesini istedi.

Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı Şanghay'da antik Mısır medeniyetine dair büyük sergi açıldı

Editör: İRFAN KARSLI