Binlerce Filistinli, İsrail'de çalışma izni başvurusunda bulunmak için peş peşe ikinci günde de Gazze'deki Ticaret Odası genel merkezi önünde toplandı. Çoğunluğu yoksulluk çeken Filistinliler, yoksulluktan kurtulmak için İsrail'de çalışmak istediklerini ve bu taleplerini duyurmak için orada bulunduklarını söyledi. İsrail 2007 yılında, Hamas'ın kontrolü ele geçirmesinin hemen ardından 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı kıyı yerleşim bölgesine sıkı bir abluka uygulamaya başladı. Abluka, Gazze Şeridi'ndeki ekonomik durumun kötüleşmesine neden oldu. Filistin Merkezi İstatistik Kurumu'nun yayınladığı son resmi istatistiklere göre, Gazze sakinleri arasında yoksulluk oranı yüzde 53'e yükselirken, aşırı yoksulların oranı yüzde 33,8 çıktı.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri
Gazze'deki Ticaret Odası genel merkezi önündeki bir Filistinli işçi, İsrail'de çalışma izni için başvuruda bulunuyor, 6 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Gazze'de yaşayan Mohammed al-Zaharna Xinhua'ya, "Üç yıldan uzun süredir üç çocuğuma yeni kıyafet alamadım" dedi. 38 yaşındaki şoför, kendisinin 2009, eşinin ise 2010 yılında üniversiteden mezun olduğunu ancak ailelerini geçindirecek bir iş bulamadıklarını söyledi. 52 yaşındaki Gazzeli marangoz Moen Awwad ise Xinhua'ya, 17 yıl önce İsrail'de çalıştığı için şanslı olduğunu söyledi. Dokuz çocuk babası olan Awwad, İsrail'de kazandığı para ile dört katlı evini inşa ettiğini söyledi ve "Günlük yaklaşık 120 ABD dolar alıyordum ancak şimdi ayda yaklaşık 200 ABD doları kazanabiliyorum" diye ekledi.

İsrail'de çalışma izni başvurusunda bulunmak için Gazze'deki Ticaret Odası genel merkezi önünde toplanan Filistinli işçiler görülüyor, 6 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Awwad düzgün para kazanabilmek için İsrail'e yeniden dönebileceğini umuyor ve "Tıpkı babamın İsrail'de çalışarak yaptığı gibi, benim de oğullarımın geleceğini kurmam gerekiyor" diyor. 2005'ten önce İsrail, İsrailliler ile Filistinliler arasında 1994'te imzalanan Paris Ekonomik İlişkiler Protokolü'ne dayanarak Gazzeli işçilerin İsrail'de çalışmalarına izin veriyordu. Gazze'de yaşayan bir ekonomist olan Moen Rajab'a göre, o dönemde 12.000'den fazla Gazzeli İsrail'de çalışıyordu ve Gazze ekonomisinin yaklaşık yüzde 20'sine katkı sağlıyordu.

İsrail'de çalışma izni başvurusunda bulunmak için Gazze'deki Ticaret Odası genel merkezi önünde toplanan Filistinli işçiler görülüyor, 6 Ekim 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

"İsrail, Filistinli işçilerin yeniden İsrail'de çalışmasına izin verirse bu, her iki tarafın da çıkarlarına uygun bir adım olacaktır" diyen Rajab şöyle devam etti: "İsrail'in nitelikli işçilere ihtiyacı var ve çalışma izninin yeniden verilmesi Filistinlilerin yoksulluktan kurtulup düzgün bir yaşama kavuşmalarına yardımcı olacak" Rejab, bunun Gazze Şeridi'ndeki piyasalara para pompalayacağını ve ekonomik toparlanmayı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI