Xinhua ile bir söyleşi yapan Guan, Çin'deki ağaçlandırma çalışmalarında bilimsel önlemlerin benimsenmesi hakkında geçtiğimiz günlerde yayınlanan yönergeyi yorumlarken, bilimsel yaklaşımın ekolojik koruma ve restorasyonun sistematiği, sinerjisi ve etkinliğini artırmaya katkıda bulunduğunu söyledi.

Bilimsel ağaçlandırma için 14 önlemin altını çizen yönerge; planlama, arazi düzenleme, su kaynaklarının kullanımı, yeşil türlerinin seçimi, bitki örtüsü restorasyonu, ekilebilir arazilerin orman ve çayıra geri dönüştürülmesi ve yenilikçi değerlendirmelerde bulunulması gibi alanlarda çaba sarf edilmesini talep ediyor.

Guan, doğal bitki örtüsünün özgünlüğünü ve bütünlüğünü korumak amacıyla orman ve çayır geliştirme ve restorasyonun artırılması çabalarına vurgu yaptı. Yapılan çalışmaların aynı zamanda ekolojik ürün değeri realizasyonu oluşumunu ve yeşillendirmeye ilişkin yatırım ve finansman sisteminin yenilenmesini de hızlandırması gerekiyor.

EFES-2022 Tatbikatı sürüyor EFES-2022 Tatbikatı sürüyor

Guan, ağaçlandırma çalışmalarının ülkenin güney, doğu ve iç bölgelerindeki ormanların bakımı ve kötü durumdaki ormanların restorasyonuna ve yeşil alanların genişletilmesine ve batı ve kuzey bölgelerdeki orman ve bitki örtüsünün iyileştirilmesine odaklanacağını söyledi.

Yeşillendirme hedeflerinde miktar ve kaliteye eşit derecede önem verileceğini söyleyen Guan, bu yıldan başlayarak yapay ormanların oranının hafif azalacağını, orman koruma ve kötü durumdaki ormanların restorasyonu çalışmalarının ise artırılacağını belirtti.

Guan ayrıca ekili arazilerin orman ve çayıra geri dönüştürülmesinde kararlı ve düzenli bir ilerleme kaydedilebilmesi açısından dağ, akarsu, orman, ekilebilir arazi, göl, çayır ve kumsalların korunması ve restorasyonu çalışmalarının koordine edilmesi için de çaba gösterileceğini dile getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI