Xinhua

Yerli ormanlar biyoçeşitliliğin korunmasına daha fazla yardımcı oluyor

BEİJİNG, 21 Mart (Xinhua) -- Aralarında Çin, İngiltere ve Brezilya'nın da olduğu yedi ülkeden araştırmacılar, 53 ülkedeki 264 saha incelemesinden elde edilen yaklaşık 26.000 k...

Abone Ol

BEİJİNG, 21 Mart (Xinhua) -- Aralarında Çin, İngiltere ve Brezilya'nın da olduğu yedi ülkeden araştırmacılar, 53 ülkedeki 264 saha incelemesinden elde edilen yaklaşık 26.000 kaydı değerlendirdi. Araştırmacılar, tüm orman restorasyon yaklaşımları aynı sonuçları vermezken, farklı ağaç, çalı ve otsu bitki türlerinin karışımını içeren yerli ormanların, sınırlı sayıda ağaç türü barındıran insan yapımı ormanlardan karbon depolama, toprak erozyonu kontrolü ve su konfigürasyonu gibi ekosistem hizmetlerinde daha iyi performans gösterdiklerini buldu.

Araştırmacılara göre, toprak erozyonu kontrolü özellikle plantasyon tarzı orman restorasyonundan zarar görürken, su temini özellikle daha kuru iklimlerde -tam olarak suyun kıt olduğu yerlerde- sorunlu. İki büyük orman restorasyonu yaklaşımına dair karşılaştırma, her yıl 21 Mart'ta kutlanan ve bu sene Pazartesi'ye denk gelen Dünya Ormancılık Günü'nde kamuoyunun ilgisine sunuldu. Araştırmaya göre, ağaç plantasyonları kereste üretimi açısından avantaja sahip ancak konu biyoçeşitliliği korumaya geldiğinde doğal ormanlar kadar yardımcı olmuyorlar. Araştırmanın baş yazarı ve Pekin Üniversitesi Ekoloji Enstitüsü araştırmacısı Hua Fangyuan, "Restorasyon hedefleri çevresel faydalarla ilgiliyse, yerli ormanların restorasyonunu hedeflemeliyiz" yorumunda bulundu.

Araştırma ayrıca, dünya çapındaki birçok eski veya terk edilmiş plantasyonun artık kereste üretimi için kullanılmadığını, bunları doğal ormanlara geri döndürmenin daha fazla çevresel fayda sağlayacağını da ortaya koydu. Xinhua'ya konuşan Hua, çeşitli araştırma ekiplerinin, örneğin Beijing ve Sao Paulo'dakilerin, biyolojik çeşitlilik ile ekosistem işleyişini eski haline getirmek için plantasyonlardaki balta girmemiş ormanların tür zenginliğini kopyalamaya çalıştıklarını söyledi. Araştırmacılar, bu çalışmanın, iki ana yeniden ormanlaştırma yaklaşımının performanslarını karşılaştıran ilk küresel araştırma olduğunu belirtti. Cambridge Üniversitesi Zooloji Bölümü'nden araştırmanın eş yazarı Andrew Balmford, "Artık farklı restorasyon hedefleri arasındaki sinerjiler ve değiş tokuşları anlamaya ve böylece karar alma sürecini bilgilendirmeye yardımcı olmaya başlayabiliriz" dedi.