Yeni Zelanda İşyeri İlişkileri ve Güvenliği Bakanı Michael Wood Perşembe günü yaptığı açıklamada hükümetin 1 Nisan 2021'den itibaren bir saatlik asgari ücreti 20 YZ dolarına (14,26 ABD dolarına) çıkarma taahhüdünü yerine getireceğini söyledi.

Wood, ülkenin Kovid-19'dan kurtuluşu ve yeniden inşa sürecinde hükümetin maaşları arttırarak Yeni Zelandalıları desteklemeye kararlı olduğunu belirtti. "Kovid ile mücadelemizde asgari ücretli pekçok Kivi görevini fazlasıyla yerine getirdi. Karantina boyunca süpermarket çalışanları, temizlikçiler ve güvenlik görevlileri gibi hizmet sektörü çalışanlarının maaş artışını fazlasıyla hakettiğini herkes kabul ediyordur sanıyorum."

Araştırma: Güney Avustralya deniz yosunu ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir Araştırma: Güney Avustralya deniz yosunu ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir

Wood'un açıklamasına göre, asgari ücret artışı yaklaşık 175.500 Yeni Zelandalı'nın gelirini arttıracak ve asgari ücretle haftada 40 saat çalışan Kivilere her hafta vergiden önce 44 Yeni Zelanda doları daha fazla para ödenecek.

Asgari ücretin yükselmesiyle, ekonomi genelinde ücretlerin 216 milyon Yeni Zelanda doları artması ve Yeni Zelandalılara yerel işyerlerinde harayacak daha fazla para kalması tahmin ediliyor. Bakan, asgari ücretteki artışın üretimi de arttırabileceğini ve bunun işletmeler için de iyi olduğunu söyledi. "Üç yıldır asgari ücret artışlarına ilişkin verilen işaretler, önlerini görebilecekleri belirgin bir durum yaratarak işletmelere de yardımcı oldu."

Başlangıç seviyesindekilerin ve staj yapanların asgari ücretleri de, yetişkin asgari ücretinin yüzde 80'i olacak şekilde, saat başına 16 Yeni Zelanda dolarına yükselecek. (1 ABD doları, 1,4 YZ dolarına eşit)

Editör: İRFAN KARSLI