WELLINGTON, 28 Şubat (Xinhua) -- Sınırların Pazartesi günü yeniden açılması, Yeni Zelanda'nın tam aşılı Yeni Zelandalıların ve Avustralya'dan gelen diğer uygun yolcuların, denetimli izolasyona gerek kalmadan ülkeye girmelerine izin veren beş aşamalı yeniden bağlanma planının ilk aşaması.

Auckland Uluslararası Havalimanı'nın verdiği bilgiye göre, Pazartesi günü Avustralya'nın Melbourne, Sidney ve Perth kentlerinden gelen dört Air New Zealand (Yeni Zelanda Havayolları) ve bir Qantas uçuşu beraberlerindeki 900'den fazla yolcuyla birlikte havalimanına iniş yaptı.

Auckland havalimanı sözcüsü, sadece Mart ayında Yeni Zelanda ile Avustralya'nın önde gelen şehirleri arasında 300'ün üzerinde uçuş gerçekleştirileceğini söyledi. Havalimanının gelen yolcu terminali gözyaşları içinde kucaklaşan insanlarla doluydu. Birbirlerini iki yıldan uzun süredir görmeyen aileler Pazartesi günü yeniden biraraya geldi.

Avustralya'dan dönen bir Yeni Zelandalı olan John Davis, yerel medyaya yaptığı açıklamada tek istediği şeyin ailesiyle, son kez gördüğünden bu yana üç yaş daha büyük olan torunuyla vakit geçirmek olduğunu söyledi.

Yeni Zelanda kurallarına göre, tüm yolcuların kalkıştan önce negatif test vermesi ve varış günü ile beşinci ya da altıncı gün iki kez hızlı antijen testi olması gerekiyor. Öte yandan hükümet, Yeni Zelanda'yı ziyaret edenlere ve dünyanın diğer bölümlerinden eve dönen Yeni Zelandalılara yönelik kendi kendine karantina gerekliliğini de Perşembe gününden itibaren kaldırıyor.

Kovid-19 Müdahale Bakanı Chris Hipkins, "Bu, eve dönen tüm Yeni Zelandalılar ile ülkeye giren turistlerin uçaktan inip hemen aileleri ve arkadaşlarıyla buluşabileceği ve Yeni Zelanda'nın sunduklarının keyfini çıkarabileceği anlamına geliyor" dedi.

DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek DSÖ: İsrail ve Hamas Gazze'de çocuk felci aşı kampanyası için çatışmalara ara verecek

Ziyaretçilerin yine de test olması gerekeceğini belirten Hipkins, "Eğer birinin test sonucu pozitif çıkarsa bunu bildirmeleri ve topluluk içindeki bir vakaya benzer şekilde 10 günlüğüne izolasyona girmeleri gerekecek" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI