Sağlık

Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı: Ekonomimiz pandemiye rağmen direncini koruyor

Yeni Zelanda istatistik kurumu Stats NZ, Perşembe günü, Yeni Zelanda'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) Aralık 2020'de başlayan çeyrekte yüzde 1,0 gerilediğini açıklad...

Abone Ol

Yeni Zelanda istatistik kurumu Stats NZ, Perşembe günü, Yeni Zelanda'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) Aralık 2020'de başlayan çeyrekte yüzde 1,0 gerilediğini açıkladı. Yeni Zelanda'da revize edilen rakamlara göre GSYİH Eylül 2020'de başlayan çeyrekte yüzde 13,9 yükselmiş, ondan önceki çeyrekte ise yüzde 11 gerilemişti.

Robertson'un açıklamasında, "Bu rakamların bir aşağı bir yukarı inip çıkması şaşırtıcı değil. Dünya, Kovid-19'un devam eden etkisiyle uğraşıyor ve bir süre dalgalanma olacak" ifadeleri yer aldı. Robertson, "Yeni Zelanda, Eylül ile başlayan çeyrekte son derece güçlü bir toparlanma yaşadı ve bunun bir kısmı Aralık ile başlayan çeyrekte eşitlendi" diyerek ekonomide sektörler arasında da büyük bir dalgalanma yaşandığını belirtti.

Yeni Zelanda ekonomisi, geçen yılın Aralık ile başlayan çeyreğindeki seviyenin yüzde 0,9 altında yer alıyor. Robertson, "Bununla birlikte bu ölçümde kendimizi kıyasladığımız ülkelerden daha iyi bir performans sergiledik" dedi. GSYİH'daki düşüş; Avustralya'da yüzde 1,1, Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 2,4, İngiltere'de yüzde 7,8 ve Japonya'da yüzde 1,3 oldu.

Açıklanan rakamlara göre, Yeni Zelanda ekonomisinin 2020 yılındaki toplam büyüklüğü 322 milyar Yeni Zelanda doları (232 milyar ABD doları) oldu. Bu, Aralık'ta yayımlanan Yarı Yıl Ekonomik ve Mali Güncelleme raporundaki 307 milyar Yeni Zelanda doları (221 milyar ABD doları) seviyesindeki tahminden daha iyi bir sonuç.