Dünya

Yeni eylem planına göre Çin, ekolojik çevreyi sürekli iyileştirecek

Eylem planına göre Çin, atmosfer kirliliğini önlemek ve kontrol altına almak için daha fazla eylemde bulunacak; hava kirleticilerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönel...

Abone Ol

Eylem planına göre Çin, atmosfer kirliliğini önlemek ve kontrol altına almak için daha fazla eylemde bulunacak; hava kirleticilerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerini koordine edecek. İl düzeyindeki veya üzerindeki şehirlerde ortalama ince partikül madde (PM2.5) yoğunluğunun yüzde 10; azot oksitler ve uçucu organik bileşiklerin emisyonlarının her birinin ise yüzde 10'dan fazla azalması bekleniyor.

Eylem planında ayrıca, Çin'in su arıtma ve korumasını güçlendireceği belirtildi. Çin'in, şehirlerde siyah ve kötü kokulu suların arındırılmasının yanı sıra kentsel yerleşim alanlarında bu tür olguların büyük ölçüde ortadan kaldırılması için çevre koruma kampanyasına devam edeceği kaydedildi. Toprak koruma açısından Çin, tarım arazilerinin güvenli kullanımını pekiştirecek ve iyileştirecek; tarım ilacı ve kimyasal gübre kullanımını azaltacak ve tarımsal plastik filmlerin yol açtığı kirliliği iyileştirecek.

Eylem planına göre atık suların arıtılması ve katı atıkların bertaraf edilmesi dönem içinde iyileştirilecek. Çin, kentsel alanlarda kanalizasyon şebekelerinin tüm kenti kapsamasını sağlayacak ve lağım suyunu zararsız hale getirmek için arıtmayı yüzde 90 seviyesine ulaştıracak. İl düzeyinde ve üstündeki şehirlerde, ev çöplerinin ayrıştırılmış olarak atılması, toplanması, nakliyesi ve bertaraf edilmesi için bir ana sistem oluşturacak.

Eylem planında ülkenin, hukuka dayalı çevre yönetimini iyileştirmeyi de hedeflediği belirtiliyor. Çin, ekolojik çevre yasal sistemini geliştirecek; yasa ve yönetmelikleri hazırlayacak ve gözden geçirecek; çevre standartlarının oluşturulması ve revizyonunu istikrarlı bir şekilde ilerletecek. Eylem planında Çin'in, ekolojik çevre alanında yasadışı ve suç teşkil eden faaliyetlere karşı kararlı ve hukuka uygun önlemler alacağı da belirtiliyor.