WASHINGTON, 20 Ocak (Xinhua) ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen yeni bir araştırmaya göre, Kovid-19 aşısı çocuk sahibi olma şansını etkilemiyor. Perşembe günü yayımlanan sonuçlara göre, 2.000'den fazla çiftin katıldığı araştırmada, araştırmacılar, erkek veya kadın partnerlerden birinin aşılanmış olması durumunda, aşılanmamış çiftlere kıyasla hamile kalma olasılığında hiçbir fark bulamadı. Öte yandan, American Journal of Epidemiology'de yayımlanan araştırma, erkek partner kadının adet döngüsünden önceki 60 gün içinde SARS-CoV-2 ile enfekte olmuşsa çiftlerin gebe kalma şansının biraz daha düşük olduğunu, böylece Kovid-19'un erkek üretkenliğini geçici olarak azaltabileceğini düşündürdü.

Çalışma, 2020 yılının Aralık ile 2021 yılının Eylül ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri veya Kanada'da ikamet eden 2.126 kadın üzerinde başlatıldı ve onları 2021 yılının Kasım ayına kadar takip etti. Katılımcılar her sekiz haftada bir sosyodemografik, yaşam tarzı, tıbbi faktörler ve partner bilgilerine dair anket doldurdu. Araştırmacılar, en az bir eşin en az bir doz aşı olduğu aşılı çiftler ile aşısızlar arasında adet döngüsünde gebe kalma oranlarında önemli bir fark bulamadı. Çalışmayı finanse eden NIH'nin Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü Müdürü Diana Bianchi, "Araştırmadan çıkanlar, çocuk isteyen çiftlerin aşılanmasının doğurganlığı bozmadığına dair güvence veriyor" dedi. Bianchi, "Ayrıca bu sonuçlar hamilelik isteyen hastalara danışmanlık yapan doktorlar için de bilgi sağlıyor" diye ekledi.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı
Editör: İRFAN KARSLI