Yurt

Yengeç avlama mevsimi Gazzelilere geçici iş imkanı sağlıyor

Profesyonel balıkçı olsun amatör balıkçılık sevdalısı olsun binlerce Filistinli, yengeç yakalamak amacıyla denize ağ atmak için her gün Gazze'nin deniz kıyısına akın ediyor. Y...

Abone Ol

Profesyonel balıkçı olsun amatör balıkçılık sevdalısı olsun binlerce Filistinli, yengeç yakalamak amacıyla denize ağ atmak için her gün Gazze'nin deniz kıyısına akın ediyor. Yengeç avlama mevsimi Eylül'den Kasım'a kadar üç ay sürüyor. Yıllardır şiddetli ekonomik krizin pençesinde bulunan Filistinliler, fiyatı nispeten daha ucuz olduğu ve yılın bu aylarında bazı balıklar Gazze kıyısına gelmediği için yengeç almaya koşuyor. Bashir Muheisen, eskiden yengeç avlama mevsiminden faydalanan balıkçılardan birisi. Ancak bu, zamanla daha güç bir iş haline gelmiş. 10 çocuk babası olan 60 yaşındaki Muheisen, "(Eskiden) 20 deniz mili açığa kadar yengeç avlamamıza izin verirlerdi. Ancak abluka sonrasında avlanma alanları daha da azaldı" diyor. Muheisen başka işler aramayı düşündüğünü ancak bunun imkansız olduğunu söylüyor ve şöyle konuşuyor: "Hayatımın çoğunu denizde geçirdim. Ne benim ne de diğer balıkçıların çoğunun başka bir alanda çalışması imkansız."

Gazze kentinde bulunan Eş-Şati Mülteci Kampı'nda balık ağından bir yengeci çıkaran bir adam görülüyor, 28 Eylül 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Muheisen, iki oğluyla birlikte günde 60 kg yengeç yakalıyor. Daha sonra yerel pazarlarda satılmak üzere onları kutulara dolduruyor. Muheisen, "Günde yaklaşık 80 ABD doları kazanabiliyorum, bunun hepsi kendim için değil çünkü yengeçleri yakalayıp satmama yardımcı olan diğer insanlara da para vermem gerekiyor" diyor. Eş-Şati Mülteci Kampı'nda yaşayan bir işsiz olan Mahmoud al-Qouqa Xinhua'ya, sadece birkaç ay sürse de yengeç avlama mevsiminin kendisine para kazanmak için "altın bir fırsat" sunduğunu söyledi. 40 yaşında olan dört çocuk babası al-Qouqa üniversiteden 2006 yılında mezun olduğunu, ancak ne kamu ne özel sektörde iş bulamadığını söylüyor. Bunun sonucunda da inşaat, tarım, şoförlük ve yengeç yakalama gibi başka alanlarda iş aramak zorunda kalmış. Al-Qouqa günde 35 dolar kazanıyor, ancak bu parayı altı çocuk sahibi olan kardeşiyle paylaşıyor.

Gazze kentinde bulunan Eş-Şati Mülteci Kampı'nda balık ağından bir yengeci çıkaran insanlar görülüyor, 28 Eylül 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Hamas'ın yönetimindeki Tarım Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık Departmanı'na göre, yengeçler genelde trol ağlarıyla yıl boyunca yakalanabiliyor, ancak sonbaharda kalabalık sürüler halinde kıyıya çıkıyorlar ve bu da onları balıkçılar için daha kolay yakalanabilir hale getiriyor. Bakanlık tarafından yapılan bir basın açıklamasında, "Gazze Şeridi'ndeki balıkçılar sonbahar mevsiminde her gün yaklaşık 2.000 kg yengeç yakalar" denildi. Gazze kentinden Mohammed al-Aqraa Xinhua'ya, "Yengeçler denizin meyveleridir ve biz onların nefis lezzetlerinin keyfini çıkarmak için hasat mevsimini bekleriz" diyor. 35 yaşındaki al-Aqraa evine en az haftada bir kez yengeç alıp götürdüğünü söyleyerek şöyle devam etti: "Eskiden, İsrail ablukası öncesinde Filistinliler balık alırdı, ancak daha sonra, çoğu yoksulluk sıkıntısı çekince, beslenme açısından aynı faydalara sahip olduğu için yengeç almaya başladılar."