Dünya

Yemenli yetkili: Ülkenin orta kesimindeki son çatışmalar

Hükümet yetkilisi, "Yemen hükümet güçleri ile Husi milisleri arasında El-Bayda'daki kritik bölgelerin kontrolü için yaşanan son silahlı çatışmalarda bin 535 aile yerinden edil...

Abone Ol

Hükümet yetkilisi, "Yemen hükümet güçleri ile Husi milisleri arasında El-Bayda'daki kritik bölgelerin kontrolü için yaşanan son silahlı çatışmalarda bin 535 aile yerinden edildi" dedi. Yetkili, "Devam eden çatışmalar aileleri El-Bayda bölgesindeki evlerinden kaçmaya ve hükümet kontrolünde bulunan güneydeki Lahic ilinde daha güvenli yerlere gitmeye zorladı" dedi.

Yetkili, yerinden edilmiş ailelerin tamamının temel hizmet eksikliği çeken geçici kamplarda yaşadığını belirtti. Çatışmaların yoğunlaşmasının, çalkantılı bir dönem geçiren El-Bayda ilinde daha fazla aileyi evlerini terk etmeye zorlayabileceği konusunda da uyardı.

İran ile birlikte hareket eden Husi milisleri, son dönemlerde savaşın harap ettiği Arap ülkesinin farklı noktalarında bulunan hükümet kontrolündeki bölgelere yönelik askeri operasyonlarını yoğunlaştırdı. Milisler, El-Bayda'dan ve Yemen'in başka yerlerinden çekilen hükümet güçlerinin geride bıraktığı önemli bölgeleri ele geçirmeyi başardı.

İran destekli Şii Husi milislerinin 2014'te başkent Sana da dahil olmak üzere tüm kuzey illerini ele geçirmesinin ve Yemen'in büyük bölümünü askeri olarak kontrol etmeye başlamasından bu yana ülkede iç savaş devam ediyor. Suudi Arabistan, Husilerin sürgüne zorladığı Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi hükümetini desteklemek için 2015 yılında Yemen'e müdahale eden Arap askeri koalisyonuna liderlik ediyor.