32 yaşındaki Yemenli köylü, yüzünde aleni bir acıyla, "Elbette kızımı dünyadaki her şeyden çok seviyorum" dedi. Önünde uygun bir seçenek olmadığını, sadece daha kötülerinin olduğunu bilen Saleh ağlaya sızlaya, "Ama inek ailemizin tek geçim kaynağıydı. Onu satarsam gelecekte ailemi nasıl doyururum, benim küçük Kaukab'ım?" dedi. Saleh'in 9 yaşındaki kızı Kaukab'ın durumu günden güne daha da kötüye gidiyordu. Bir noktada o kadar zayıfladı ki ağzından tek kelime zar zor çıkıyordu.

Nihayetinde Saleh kararını verdi, ineğini sattı ve kızını Husiler'in kontrolündeki başkent Sana'ya tedaviye getirdi. Neyse ki Al-Sabeeb Hastanesi'ndeki 11 günlük tedavinin ardından Kaukab hastaneye ilk geldiği günden çok daha iyi görünüyor. Yatağında çok sevdiği bez bebek ile yatıyor, yaşlı gözleri yeniden enerji ve mutlulukla doluyordu.

Kızın annesi "Kaukab, çevresindeki insanları ancak tedavinin ikinci günü tanıyabildi" dedi. Saleh ise kaygıyla, "Kızım kurtulduğu için müteşekkirim. Ama bizim en değerli malımız olan ineği sattığım için eve döndüğümde ailemi nasıl doyuracağım konusunda kaygılanmak zorundayım" dedi.

Yemen'de yetersiz beslenen çocukların tedavi edildiği başlıca tıp merkezi olan Al-Sabeen Hastanesi'ndeki yetersiz beslenme bozukluğu servisi, her ay beslenme bozukluğu olan yüzlerce çocuğu kabul ediyor. Çoğu, Kaukab gibi sağlık sisteminin tümüyle felç olduğu ücra köylerden geliyor. "Savaş başladığından beri altı yıldır köyde böyle yaşıyoruz" diyen Saleh, Kaukab doğduğunda ona mutlu bir çocukluk vermeyi umduğunu ancak onu şimdi zar zor hayatta tutabildiğini sözlerine ekliyor.

Yemen'in başkenti Sana'daki Al-Sabeen Hastanesi'nin yetersiz beslenme servisinde, akut beslenme bozukluğundan muzdarip dokuz yaşındaki Yemenli kız çocuğu Kaukab Ahmed görülüyor, 18 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Saleh, ülkenin yaşadığı büyük felaketin ortasında, imkansız seçeneklerle karşı karşıya kalan milyonlarca Yemenliden sadece biri. Her gün, her kasabada ve köyde Saleh gibi dayanılmaz ikilemlerle yüzleşmek zorunda kalan insanlar var: Bazıları hasta aile üyelerine ilaç almak ile açlık çekenlere ekmek almak arasında seçim yapmak zorunda; bazıları ise çocuklarından hangisinin hayatta kalmasını istediğini seçmek zorunda.

EFES-2022 Tatbikatı sürüyor EFES-2022 Tatbikatı sürüyor

Birleşmiş Milletler; açlık, akut yetersiz beslenme, salgın hastalıklar ve ekonomik ablukanın binlerce Yemenli çocuğun ölümüne yol açtığı Yemen'deki insani krizi, gezegendeki en kötü kriz olarak tanımlıyor. İnsani yardım kuruluşu Save the Children, geçtiğimiz günlerde gıda fiyatlarındaki sert yükseliş ve geçen ay Yemen riyalinin tarihinin en düşük seviyelerine gerilemesiyle, ailelerin yerel pazarlarda gıda almaya gücünün yetmediği ve bu nedenle daha fazla çocuğun yoksulluk ve açlığın pençesine düştüğü uyarısında bulundu.

Birçok çocuk, sadece ekmek ve su ile hayatta kaldığı için Yemenli çocuklar arasındaki yetersiz beslenme oranı, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye yükseldi. Yemenli Saleh, "Kaukab iyileştiğinde evimize geri dönmek zorundayız çünkü Sana'da yaşamaya gücümüz yetmez. Ama evimizde hiçbir şey kalmadı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu da ayrı bir ikilem" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI