Dünya

Yemen İçişleri Bakanlığı'na göre havaalanı saldırısının arkasında 'yabancı uzmanlar' bulunuyor

Yemen hükümetine bağlı İçişleri Bakanı İbrahim Haydan, Aden'de düzenlediği basın toplantısında, "Ön sonuçlar, terör saldırısında kullanılan füzelerin arkasında İranlı ve Lübna...

Abone Ol

Yemen hükümetine bağlı İçişleri Bakanı İbrahim Haydan, Aden'de düzenlediği basın toplantısında, "Ön sonuçlar, terör saldırısında kullanılan füzelerin arkasında İranlı ve Lübnanlı uzmanların olduğunu gösterdi" dedi. Haydan, 30 Aralık'ta havalimanını hedef alan saldırının sonrasında Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kurduğu soruşturma komitesine başkanlık etti.

Komitenin farklı kaynaklardan bilgi topladığını söyleyen Yemen İçişleri Bakanı, balistik füzelerin havaalanına 135 km uzaklıkta yer alan ve Husi kontrolünde bulunan bölgedeki bir sahadan fırlatıldığını açıkladı. 30 Aralık'ta can kaybına neden olan füze saldırısı, koalisyon hükümetinin yeni üyelerini taşıyan bir uçağın Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan Aden'in Uluslararası Havalimanı'na varmasından birkaç dakika sonra meydana gelmiş ve çok büyük üç patlamaya neden olmuştu.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı ancak Suudi destekli Yemen hükümeti, Husi isyancılarını saldırının arkasında olmakla suçladı. Husi grubunun üst düzey yetkilileri hükümeti yalanladı ve hükümetin kontrolündeki güney eyaletlerinde bulunan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonla bağlantılı Yemenli askeri grupları suçladı.

Yemen'deki sağlık yetkilileri, patlamalarda uluslararası yardım çalışanları ve medya mensupları da dahil olmak üzere yaklaşık 27 kişinin hayatını kaybettiğini ve 110 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Suudi destekli Yemen hükümetinin 2015'ten beri bulunduğu güneydeki liman kenti Aden, Yemen'in geçici başkenti olarak kabul ediliyor. Yoksul Arap ülkesi Yemen, Husi isyancılarının ülke topraklarının büyük bölümünü istila ettiği, başkent Sanaa da dahil olmak üzere tüm kuzey vilayetlerini ele geçirdiği 2014'ün sonlarından bu yana iç savaş içinde bulunuyor.