BM tarafından yayınlanan raporlarda, Yemen'deki insani kriz, yıllardır süren askeri çatışmalar nedeniyle dünyanın en büyük insani krizi olarak nitelendirildi.

ADEN, 12 Ekim (Xinhua) -- Yemen devlet televizyonunun Salı günkü haberine göre, Yemen hükümeti insani krizin de aralarında bulunduğu zorluklarla mücadele etmek için uluslararası ekonomik ve kalkınma desteğine ihtiyacı olduğunu doğruladı. Yemen Başbakanı Maeen Abdulmalik Saeed, Pazartesi günü Yemen'in güneyindeki liman kenti Aden'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Joyce Msuya ile biraraya geldi. "Uluslararası krizlerin yansımaları ülkemizdeki insani durumu ikiye katladı" diyen Maeen "hükümetin Yemen'deki insani ve kalkınma çalışmaları arasında denge kurmasının önemli olduğunu" belirtti.

insani krizi 2

Yemen'in başkenti Sana'da bir hastanenin yetersiz beslenme tedavi bölümünde yetersiz beslenmiş bir çocuk, doktorun kendisini tedavi etmesini bekliyor, 16 Temmuz 2022. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Başbakan, toplantıda hükümeti tarafından "devlet kurumlarının rolünün güçlendirilmesi, hayati hizmet sektörlerinin desteklenmesi ve savaşın sonuçlarından biri olarak ulusal ekonomiyi etkileyen pek çok çarpıklığın ele alınması alanında" uyguladığı reformları değerlendirdi. Yemen hükümetinin BM ile ortaklık ve Yemen'deki ihtiyaç alanlarını doğru bir şekilde belirleyerek insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını kolaylaştırma taahhüdünü de yineledi. Joyce Msuya ise BM'ye ve bağışçılara bu mesajları ileteceğini ve "böylece gelecek dönemde Yemen'e insani desteğin artacağını" söyledi

insani krizi 3

Yemen'in başkenti Sana'nın yakınlarındaki ülke içinde yerlerinden edilmiş kişilerin kaldığı Dharawan kampında bir çocuk su dolduruyor, 25 Mart 2022. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

BM yetkilisi, Yemen'deki savaşan taraflar arasındaki ateşkesin yenilenmesine dair isteğini de dile getirdi. BM tarafından yayınlanan önceki raporlarda, Yemen'deki insani kriz, yıllarca süren askeri çatışmalar nedeniyle dünyanın en büyük insani krizi olarak nitelendirilmişti. BM Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg geçen hafta Yemen'de savaşan taraflar arasında süresi dolan ateşkesin yenilenmesi için hiçbir anlaşmaya varılmadığını duyurmuş ve ateşkesi kolaylaştırmak için çabaların sürdürülmesi çağrısında bulunmuştu.

insani krizi 4

Yemen'in batısında yer alan İbb vilayetine bağlı Al-Radhmah ilçesinde Yemenli öğrenciler yıkılan Shuhada-Alwahdah okulunun önünde görülüyor, 11 Nisan 2022. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı

Ateşkes ilk olarak 2 Nisan'da yürürlüğe girmiş ve ardından 2 Ekim'e kadar iki kez yenilenmişti. 2014 yılının sonlarında İran destekli Husi milislerin ülkenin kuzeyinde bazı şehirlere baskın düzenlemesi ve Suudi Arabistan destekli Yemen hükümetini başkent Sana'nın dışına sürmesiyle başlayan Yemen'deki iç savaş halen devam ediyor. Savaş on binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu, 4 milyon kişiyi yerinden etti ve ülkeyi açlığın eşiğine getirdi.

Editör: Şeymanur Erbay