Xinhua

Yemen hükümeti: Husilerin petrol tesislerine yönelik saldırıları finansal zorluklara yol açıyor

Abone Ol

ADEN, 25 Mayıs (Xinhua) -- Yemen hükümeti, petrol ihracatının gerçekleştirildiği limanlara yönelik Husi saldırıları nedeniyle kamu gelirlerinin azalması sonucu finansman güçlükleri yaşandığını açıkladı. Devlete ait Saba Haber Ajansı tarafından Çarşamba günü yayımlanan yazılı açıklamaya göre Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, ülkenin güneyindeki liman kenti Aden'de düzenlenen kabine toplantısında, Husilerin düzenlediği saldırıların 1 milyar ABD doları tutarında zarara yol açtığının tahmin edildiğini söyledi.

Başbakan, savaşın harap ettiği ülkede hükümetin, kamu hizmetlerinin geliştirilmesi ve maaşların ödenmesi gibi sorumluluklarını yerine getirme noktasında finansal zorluklarla boğuştuğunu vurguladı. Başbakan, bu zorlukların üstesinden gelmek üzere altı bakanlık ve Merkez Bankası'ndan oluşan bir komisyon kurdu. Bu komisyon, kapsamlı ekonomik, finansal ve mali reform programının uygulanmasını denetleyecek. Öte yandan Yemen'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Abdullah el Sadi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Husilere ülkedeki kritik tesisleri ve altyapıyı hedef almaktan vazgeçmeleri yönünde baskı yapılması gerektiğini vurguladı.

El Sadi, "Husilerin yaptığı ihlaller barış sürecini tehdit ediyor ve tüm Yemenlilere ekonomik açıdan zarar veriyor" dedi. Temsilci, acil finansal yükümlülükleri yerine getirmek ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak üzere, petrol ihracatına yeniden başlama konusunda Yemen hükümetine destek verilmesi çağrısında bulundu. Yemen'deki Husi milisler, son birkaç aydır Hadramut ve Şebve vilayetlerinde hükümet kontrolündeki petrol limanlarına insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenliyor. Yinelenen saldırılar, petrol ihracatının durdurulmasına ve yoksulluğun pençesindeki ülkede hükümetin kritik öneme sahip bir gelir kaynağından mahrum kalmasına yol açtı. Husiler, bu limanları hedef almalarındaki amacın, Yemen'in "ulusal varlıklarının" sömürülmesini önlemek olduğunu sürekli vurguluyor. 2014 yılının sonlarında İran destekli Husi milislerin, ülkenin kuzeyindeki bazı kentlere saldırıp Suudi Arabistan destekli Yemen hükümetini Sana dışına sürmesiyle başlayan Yemen iç savaşı, halen devam ediyor.