Gündem

Yardım kamyonları Gazze'ye girdi, 18 milyon dolarlık yardım tahsis edildi

BM insani yardım uzmanlarının bildirdiğine göre, İsrail-Filistin ateşkesinin yürürlüğe girmesinin ardından BM kuruluşları ve ortaklarına ait 13 kamyon dolusu yardım malzemesi...

Abone Ol

BM insani yardım uzmanlarının bildirdiğine göre, İsrail-Filistin ateşkesinin yürürlüğe girmesinin ardından BM kuruluşları ve ortaklarına ait 13 kamyon dolusu yardım malzemesi Cuma günü Gazze'ye ulaştı, ayrıca bölgeye yardım olarak 18 milyon ABD doları tahsis edildi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden yapılan açıklamada (OCHA), gıda, Kovid-19 aşıları, tek kullanımlık tıbbi malzemeler ve ilaç taşıyan araçların ticari amaçla kullanılan Kerem Şalom geçişinden girdiği bildirildi. Erez geçişi de insani yardım görevlileri için geçici olarak açıldı.

İnsani yardım uzmanları, BM'nin Filistinli mülteciler için çalışan ajansı UNRWA'nın yönettiği okullara sığınan, yerlerinden olmuş kişi sayısının 1.000'in altına düştüğünü söyledi. Bu sayı bombardıman sırasında 66.000'i aşmıştı. UNRWA, yerlerinden edilmiş insanlara Kovid-19 bulaşmasını engellemek için su, sağlıkla ilgili olanaklar, maske ve diğer koruyucu ekipman sağladı ayrıca kesintiler sırasında jeneratör kullanarak elektrik verdi. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Gazze'de artan insani ihtiyaçlar için 18,6 milyon ABD doları tahsis etti. Bu rakamın 4,5 milyon ABD doları BM Merkezi Acil Müdahale Fonu'ndan, 14,1 milyon ABD doları ise ülke bazlı birleştirilmiş fonlardan karşılandı.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin ardından Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun kasabasında İsrail hava saldırısında yıkılan evlerinin enkazı üzerinde oturuyor, 21 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Rizek Abdeljawad/Xinhua)

Birleşmiş Milletler, işgal altındaki Filistin topraklarında üç ay sürecek yardım için önümüzdeki hafta bir ajanslar arası acil çağrı oluşturmayı planlıyor. Sağlam bir maddi destek, özellikle Gazze'de ve aynı zamanda Batı Şeria'da ihtiyaçları karşılamak için çok önemli. İnsani yardım uzmanları, İsrail ablukasının neredeyse 14 yıldır sürdüğü Gazze'de, Filistin'in iç siyasi bölünmesi ve pandemi nedeniyle çatışmalardan önce de insani ihtiyaçların zaten yüksek olduğunu söyledi. OCHA, acil ihtiyaçlara hızla yanıt vermek için esnek bir araç olan BM Filistin insani yardım fonuna takviye yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti.