Dünya

Yabancı işletmelerin yüzde 96'sı Çin'deki beklentileri konusunda iyimser

3 bin 200'ü aşkın yabancı sermayeli firmayla yapılan ankete göre bu rakam, yılın başına göre yüzde 2,1'lik yüzde puanlık bir artışı temsil ediyor. Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Ga...

Abone Ol

3 bin 200'ü aşkın yabancı sermayeli firmayla yapılan ankete göre bu rakam, yılın başına göre yüzde 2,1'lik yüzde puanlık bir artışı temsil ediyor. Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, yılın ilk çeyreğinde Çin'de 10 bin 263 yeni yabancı sermayeli işletme kurulduğunu, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,8'lik ve 2019'un aynı dönemine göreyse yüzde 6,7'lik bir artış anlamına geldiğini söyledi.

Çin ana karasına yönelik doğrudan yabancı yatırımların, fiili kullanımda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,9 artarak ilk çeyrekte 302,47 milyar yuana (yaklaşık 46,74 milyar ABD doları) ulaştığını dile getiren Gao, bu rakamın 2019'un aynı dönemine göre yüzde 24,8 arttığını sözlerine ekledi.

Gao, geçen yılın aynı dönemindeki düşük baz etkisi bir yana, bu hızlı artışın Çin ekonomisinin kararlı şekilde toparlanması, iş ortamının sürekli olarak iyileşmesi ve yabancı yatırımcıların artan güven gibi faktörler sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

Gao ayrıca yabancı yatırım çekmenin önündeki zorluklar arasında karmaşık ve ciddi pandemi koşulları ve uluslararası şartlar, gevşek sınır ötesi yatırımlar ve insanların ülke sınırları dışına seyahat etmesine yönelik kısıtlamaların yer aldığını ifade etti. Sözcü, bakanlığın yabancı yatırımları dengede tutmak için açılımı genişletmeye ve iş ortamını en uygun hale getirmeye devam edeceğini söyledi.