BEİJİNG, 6 Eylül (Xinhua) -- Xinhua Haber Ajansı'nın düşünce kuruluşu tarafından Salı günü yayımlanan yeni araştırma raporu, ABD'nin askeri hegemonyasının zararlarını ve yarattığı tehditleri ortaya koydu. Xinhua Enstitüsü, "ABD'nin Askeri Hegemonyasının Kökenleri, Gerçekleri ve Tehlikeleri" başlıklı raporda ABD'nin askeri hegemonyasının oluşum sürecini detaylı şekilde anlatıyor, Washington'un bu hegemonyayı sürdürmek için benimsediği araçları özetliyor, ayrıca konuya ilişkin gerçekleri ve verileri ortaya koyarak hegemonyanın yarattığı tehlikeleri ele alıyor.
Düşünce kuruluşunun raporunda, "Bu rapor, ABD'nin askeri hegemonyasının çıkış noktasının izlerini sürmeyi, ABD'nin bu hegemonyayı nasıl sürdürdüğünü, koruduğunu ve kötüye kullandığını araştırmayı ve bu hegemonyaya ilişkin uygulamaların yarattığı tehlikelere dair gerçekleri dünyaya anlatmayı amaçlıyor" ifadeleri yer aldı. "İmparatorluk" ve "hegemonya" kavramlarının tüm ABD tarihi boyunca var olduğunu belirten raporda, "Bu fikriyat, ABD'nin küresel askeri hegemonyasına giden yoldaki politika ve davranışlarını sürekli olarak etkilemiştir" denildi.
Raporda ABD'li tarihçi Bernard DeVoto'nun "Amerikan İmparatorluğu hem bir hayal hem de bir gerçek olarak ABD'den önce doğmuştur" sözlerine atıfta bulunuldu. Raporda, 240 yılı aşkın tarihi boyunca ABD'nin savaşta olmadığı sürenin 20 yıldan az olduğu vurgulandı. ABD'nin 2001 yılından bu yana dünya genelinde 80'i aşkın ülkede "terörle mücadele" adı altında savaş ve askeri operasyonlar başlattığı belirtilen raporda bunların, 387.000'i sivil olmak üzere yaklaşık 929.000 kişinin ölümüne ve yaklaşık 38 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açtığı bildirildi.
Raporda, "ABD, askeri hegemonyası sayesinde hegemonik politikalar ve önlemler açıklayarak tüm dünyaya büyük zarar veriyor" denildi. Mısır'daki Helwan Üniversitesi siyaset bilimi bölümünde doçent olan Mohamed A. Elchime, "ABD'nin uzun ve kanlı bir askeri müdahale ve yayılma tarihi var. Başlattığı savaşlar ve askeri müdahaleler dünya genelinde büyük acılara ve istikrarsızlığa neden oldu. ABD yöntemlerini değiştirmeli ve dış politikada daha barışçıl ve işbirlikçi bir yaklaşım benimsemeli" dedi. ABD'nin askeri hegemonya politikasının ters tepmeye mahkum olduğunu belirten raporda, "Mutlak güvenlik, siyasi dışlama ve askeri kontrol arayışı bir güvenlik çerçevesi oluşturulmasına yaramaz; aksine ikilem ve hatta kargaşa yaratır" ifadesine yer verildi.
Rapor, "Bu arayış barış ve güvenlik değil, savaş ve felaket getirir; eşitlik ve özgürlük değil, kölelik ve baskı yaratır; kalkınma ve işbirliğine değil, çatışma ve bölünmeye neden olur" ifadesiyle son buldu. Eşitlikçi Bir Dünya için Belgrad Forumu Başkanı Zivadin Jovanovic, raporun "tarihi önem arz ettiğini" vurguladı. Jovanovic, "Bu belgenin çok merkezli, daha adil, kapsayıcı ve hakiki anlamda demokratik bir yeni dünya düzeni inşa etme çabalarına yönelik küresel anlayış, dayanışma ve koordinasyonun güçlendirilmesinde önemli rol oynayacağından hiç şüphem yok" dedi.