BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 19 Eylül (Xinhua) -- Xinhua Haber Ajansı'nın düşünce kuruluşu Xinhua Enstitüsü, Salı günü BM Genel Merkezi'nde Çin'in ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Kalkınma İnisiyatifi İşbirliğinin Sonuçları konulu üst düzey toplantıda "Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin Tatbiki Başarıları ve Küresel Katkıları" başlıklı bir rapor yayımladı. Hem İngilizce hem de Çince olarak yayımlanan rapor, Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin temel kavramlarını, ilkelerini ve evrensel anlamını detaylı olarak açıklıyor. 30'dan fazla uluslararası işbirliği projesi örneğiyle inisiyatifin küresel katkılarını vurgulayan rapor, inisiyatif kapsamındaki işbirliğiyle son iki yılda elde edilen başarıların kapsamlı bir incelemesini ve analizini sunuyor.
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan Çin destekli Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri genel merkez binası, 11 Ocak 2023. (Fotoğraf: Dong Jianghui/Xinhua)
Raporda, "Küresel kalkınmanın güçlüklerle karşılaştığı bir dönemde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping küresel zorluklara ve gelişmekte olan ülkelerin büyüme ihtiyaçlarına etkin bir müdahale olarak Küresel Kalkınma İnisiyatifi'ni önerdi ve tüm taraflardan olumlu tepkiler aldı. İnisiyatifin önerilmesinden bu yana geçen iki yılda olumlu ilerlemeler kaydedildi" ifadesi yer aldı. Çin ve uluslararası toplumun yeni bir uluslararası kalkınma işbirliği modeline öncülük etmek için nasıl işbirliği yaptığının açıkça anlatıldığı raporda, teknolojik inovasyon yoluyla ekonomik toparlanmanın yeniden canlandırılması, adil ve eşitlikçi bir küresel yönetim sisteminin geliştirilmesi ve ortak geleceğe sahip küresel bir kalkınma topluluğu oluşturmak için kolektif eyleme geçilmesi çağrısında bulunuluyor. Rapora göre kalkınmaya öncelik veren ve Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin uygulanması yönündeki başlıca görevle uyumlu olan inisiyatif, daha kapsayıcı, çeşitli ve sürdürülebilir yeni bir uluslararası kalkınma işbirliği modeli sunuyor. Raporda, "hep birlikte herkes için fayda, denge, koordinasyon, kapsayıcılık, kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliği ve ortak refah içeren yeni bir küresel kalkınma çağı yaratarak" nihayetinde ortak geleceğe sahip küresel bir kalkınma toplumu oluşturmanın hedeflendiği vurgulanıyor.