Spor

Xie, Tokyo Olimpiyatları'nda erkekler 3 metre tramplen atlamada şampiyon oldu

Sporcu, daha önce de erkekler senkronize 3 metre tramplen atlamada madalya almıştı. Altı tur süren finalin ardından iki Çinli sporcu, erkekler tramplen atlamada ilk iki sırayı...

Abone Ol

Sporcu, daha önce de erkekler senkronize 3 metre tramplen atlamada madalya almıştı. Altı tur süren finalin ardından iki Çinli sporcu, erkekler tramplen atlamada ilk iki sırayı paylaştı. Xie Siyi 558,75 puanla birinci olurken, onu 534,90 puanla takım arkadaşı Wang Zongyuan izledi. İlk kez Olimpiyatlara katılan Xie, son atlayışından sonra gözyaşlarına boğuldu. 25 yaşındaki sporcu, "Benim için, buraya yarışmaya gelmeden önce pek çok şey oldu. Hem antremanlar hem de müsabaka için kısa bir süre içinde psikolojik olarak uyum sağlamak zorunda kaldım. Bu süre boyunca birçok kez sakatlık geçirmiş olmam da başka bir faktör. Son atlayışımı yaptığımda üzerimdeki bütün stres ve yük kalkmış gibi hissettim" dedi. Xie, 1988 yılından bu yana erkekler 3 metre tramplen atlamada mevcut dünya şampiyonuyken Olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk sporcu oldu. Sporcu, "Ben olsam kendime tam not verirdim. Geçen bunca yıl, gerçekten zor bir dönemdi. Kendime olan inancımdan vazgeçmediğim için kendime teşekkür etmek istiyorum. Burada altın madalya kazanarak kendi 'grand slam'imi de başarmış oldum" diye konuştu. Grand slam, belli bir spor branşında bir yıl içinde gerçekleştirilen tüm büyük turnuvaları kazanmak anlamına gelen bir terim.

Çinli sporcular Wang Zongyuan (solda) ve Xie Siyi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda erkekler 3 metre tramplen atlama finalinden sonra poz veriyor, 3 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Xu Chang/Xinhua)

Atlama disiplinindeki en yaşlı iki sporcu olan 40 yaşındaki Japon Ken Terauchi ve 35 yaşındaki Meksikalı Rommel Pacheco Marrufo, yarışı sırasıyla 12. ve 6. olarak bitirdikten sonra büyük alkış aldı. "İşte bu gerçek Olimpiyat ruhu. Onlar burada olmak için çok fazla şeyi aşmak zorunda kaldı. Pandemi ve ileri yaşları" diyen Xie, "Bu yaşta ülkeleri için yarışmak ve ülkelerine zafer getirmek için mücadele etmek, işte bu gerçekten de ders almamız gereken bir şey" dedi. Partneri Wang ile 3 metre senkronize tramplen atlamada 28 Temmuz'da altın madalya kazanan Xie, Xiong Ni'den sonra aynı Olimpiyat Oyunları'nda hem bireysel hem de senkronize kategorilerde altın madalya kazanan ikinci erkek sporcu oldu. 19 yaşındaki Wang ise ilk Olimpiyat oyunlarında kazandığı gümüş madalyadan memnun. Wang, "2000'den sonra doğan bizlerin, her şeyimizi ortaya koymamız gerekiyor. Gümüş madalya kazandığım için memnunum ve gelecekte altın madalya kazanmayı umuyorum" dedi. Çin, son altı Olimpiyat Oyunları'nın beşinde bu kategoride altın madalya kazanmayı başardı. 2012 yılında ise altın madalya Rusya'nın olmuştu. İngiliz sporcu Jack Laugher ise 518 puanla bronz madalya aldı.