Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı Çin ve Rus müzeleri arasında işbirliği mutabakatı imzalandı

BEİJİNG, 11 Ocak (Xinhua) Xi, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki karşılıklı siyasi güvenin artırılması, karşılıklı faydaya dayalı işbirliğinin derinleştirilmesi ve Çin-Belarus kapsamlı stratejik ortaklığında yeni sonuçlar elde edilmesi için çaba sarf edilmesi çağrısında bulundu. Lukaşenko ile yeni yılın başlangıcında telefonla görüşmekten memnun olduğunu belirten Xi, geçen yılın hem Çin hem Belarus açısından büyük bir önem taşıdığına işaret etti. Xi, Çin-Belarus ilişkilerini ilerletmek için Lukaşenko ile çeşitli yollarla yakın iletişimi sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti. Bu yılın Çin-Belarus diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 30. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Xi, geçtiğimiz 30 yıl boyunca Çin-Belarus ilişkilerinde verimli sonuçlar elde edildiğini ve iki tarafın karşılıklı güven ve kazan-kazan işbirliğine sahip geniş kapsamlı stratejik ortaklar haline geldiğini belirtti.

Xi, iki ülke arasında Kuşak ve Yol işbirliğinin istikrarlı bir ilerleme gösterdiğini; ticaretin 30 yılda 50 katına çıktığını; Çin-Belarus sanayi parkı ve Çin- Avrupa Demiryolu Ekspresi dahil olmak üzere bir dizi büyük projenin kök saldığını ve meyve verdiğini; bilim ve teknoloji, eğitim, kültür, turizm ve tıbbi bakım gibi birçok alanda karşılıklı alışverişin derinleştiğinin altını çizdi. Xi, Çin-Belarus ilişkilerinin, ülkeler arasında dostane alışveriş ve karşılıklı faydaya dayalı işbirliğine güzel bir örnek teşkil ettiğini sözlerine ekledi. İki ülkenin ikili ticaret ölçeğini genişletmeleri, yenilikçi, yeşil ve dijital kalkınma gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmeleri ve Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi'nin istikrarlı bir şekilde çalışması ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesini garanti etmeleri tavsiyesinde bulunan Xi, iki ülke arasındaki aşı işbirliğinin de sürekli olarak artırılması gerektiğini ekledi.

Mevcut uluslararası ve bölgesel durumda yaşanan karmaşık değişikliklere atıfta bulunan Xi, iki ülkenin Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere çok uluslu birçok ortamda etkin bir işbirliği yaptığına ve temel ulusal çıkarlarının korunmasında birbirine güçlü şekilde destek verdiklerine, bunların da Çin-Belarus işbirliğinin stratejik değerini kanıtladığına işaret etti. Xi, yeni şartlar altında iki tarafın da yakın işbirliğini sürdürmeleri, gerçek bir çok taraflılık uygulamaları, merkezinde Birleşmiş Milletler olan uluslararası sistemi ve uluslararası hukuka dayalı uluslararası düzeni korumaları ve uluslararası hakkaniyet ve adaletin yanında durmaları gerektiğini söyledi. Konuşmanın devamında Xi, Çin'in dış güçlerin Belarus'un iç işlerine karışmasına karşı olduğunu ve her zaman olduğu gibi Belarus'un kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolu izlemesini desteklediğini belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI