BEİJİNG, 1 Ocak (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin Cumartesi günü, karşılıklı birer mesajla birbirlerinin yeni yılını kutladılar. Xi mesajında, Çin hükümeti ve halkı adına, Putin'e ve Rus halkına samimi tebriklerini ve en iyi dileklerini iletti. Xi, 2022 yılının olağanüstü bir yıl olduğunu ve hızla evrilen uluslararası duruma ve küresel pandeminin durmaksızın yayılmasına rağmen Çin-Rusya ilişkilerinin daima sağlıklı bir gelişme ivmesini koruduğunu söyledi. Çin ve Rusya arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin, enerji, yatırım, bağlanabilirlik ve diğer alanlarda sağlanan yeni başarılarla son bir yıl içerisinde istikrarlı bir gelişme kaydettiğini ve her iki ülkenin müşterek kalkınmasına hız kattığını belirtti.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Xi, iki tarafın Çin-Rusya Spor Alışverişleri Yılları etkinliğini resmen başlatarak halkları arasında karşılıklı anlayış ve geleneksel dostluğu daha da derinleştirdiğini sözlerine ekledi. Xi, 2023'ün Çin için Çin Komünist Partisi'nin 20. Ulusal Kongresi'nin yol gösterici ilkelerini tam olarak uygulamaya koymak açısından ilk yıl olacağını ve Çin-Rusya ilişkilerinin de yeni gelişme fırsatlarıyla kucaklaşacağını belirtti. Xi, Putin ile yakın görüş alışverişini sürdürmeye ve her iki ülke ve halka fayda sağlayacak şekilde iki tarafın kapsamlı stratejik koordinasyon ve çeşitli alanlara yayılan uygulamaya dönük işbirliğini derinleştirmesi için önderlik etmeye hazır olduğunu söyledi. Putin de Xi'ye samimi yeni yıl tebriklerini ileterek dost Çin halkına mutluluk ve sağlık diledi.

Putin geçtiğimiz yıl güçlü bir gelişme ivmesi gösteren ve dışarıdan gelen tüm meydana okumaların testinden başarıyla geçen Rusya-Çin kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının sürekli olarak güçlendirildiğine işaret etti. İki ülke arasındaki siyasi diyaloğun geniş bir yelpazeye yayılan bir gündeme sahip olduğunu, ikili ticaret hacminin rekor seviyelere çıktığını ve büyük sınır ötesi ulaşım altyapı projelerinin tamamlandığını belirten Putin, Rusya-Çin Spor Alışveriş Yılları'nın başarıyla uygulanmasına başlanarak halklar arası alışveriş konusunda ikili işbirliğine önemli katkı sağlandığını söyledi. Putin, ortak çabalar sayesinde iki tarafın aralarındaki işbirliğini yeni ve daha yüksek düzeylere taşıyacağına, Rus ve Çin halklarına fayda sağlayacaklarına inandığını söyledi.

Öte yandan Cumartesi günü Çin Başbakanı Li Keqiang ile Rusya Başbakanı Mihail Mişustin de birbirlerinin yeni yıllarını tebrik etti. Li, kutlama mesajında, Çin ve Rusya'nın tam kapsamlı uygulamaya dönük işbirliğini ve halklar arası ve kültürel alışverişleri derinleştirdiklerini ve ikili dostluk için toplumsal temelin ve kamu desteğinin daha da pekiştirildiğine işaret etti. İki tarafın başbakanları arasında 27. olağan toplantının başarıyla gerçekleştirildiğini ve bu toplantıda önemli mutabakatların sağlandığını belirten Li, iki ülke arasında çeşitli alanlarda uygulamaya dönük işbirliğine katkıda bulunmak amacıyla Mişustin ile iletişim ve karşılıklı alışverişi güçlendirmeye istekli olduğunu kaydetti. Mişustin de Rusya-Çin kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının sürekli ileri gittiğini belirterek iki ülkenin başbakanları arasında yapılan düzenli toplantılar çerçevesinde ulaşılan mutabakatların ikili stratejik koordinasyonun artırılmasına ve iki ülke halkının refahlarının iyileştirilmesine yardımcı olacağını söyledi. 

Kaynak: rss