Xi, 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na kutlama mesajı gönderdi Xi, 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'na kutlama mesajı gönderdi

BEİJİNG, 16 Mart (Xinhua) -- Türkmenistan'ı başarılı cumhurbaşkanlığı seçimleri için tebrik eden Xi, Serdar Berdimuhammedov'u ülkenin cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle ilgili bir kez daha kutladı, Türkmenistan'a Güçlü Bir Devletin Yeniden Canlandırılması Dönemi'nde yeni ve daha büyük başarılar diledi. Xi, Çin-Türkmenistan ilişkileri gelişiminin son yıllarda sıçrama kaydettiğini ve iki tarafın çeşitli alanlarda kurduğu stratejik ortaklıklar ile ikili işbirliğinin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını ifade etti.

Çin tarafının Çin-Türkmenistan ilişkilerine büyük önem atfettiğini belirten Xi, Çin'in Türkmenistan'ın iç ve dış politikalarını sıkı sıkıya desteklemeye ve Türkmenistan'ın iç ilişkilerine yönelik dış müdahalelere kati şekilde karşı çıkmaya devam edeceğini söyledi. Çin'in ikili ilişkileri daha yüksek seviyelere çıkarmak ve iki ülke arasında ortak geleceğe sahip daha da yakın bir topluluk oluşturmak için geçmişteki başarıları geliştirmeye ve Türkmenistan ile ileri gitmeye hazır olduğunu ifade eden Xi, Çin-Türkmenistan işbirliğinin iki ülke arasındaki yüksek düzeyde karşılıklı güveni ve samimi dostluğu tam olarak yansıttığını vurguladı.

Xi, tarafların gelecek dönemde Çin-Türkmenistan arasındaki kapsamlı işbirliği için yol haritası çizen beş yıllık hükümetler arası bir anlaşma imzaladığını ve işbirliğinin kilit önemdeki alanları ile önceliklerini belirlediğini kaydetti. İki tarafın da enerji ve doğalgaz gibi alanlarda işbirliğini desteklemeye devam etmesi ve Büyük İpek Yolu'nu canlandırmak için Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Türkmenistan'ın kalkınma stratejisi arasındaki uyumu güçlendirmesi gerektiğini belirten Xi, bu sayede iki tarafın da yararına olan işbirliği pastasının daha da büyütülebileceğini, daha fazla ilerleme kaydedileceğini ve iki ulusun da refahının geliştirilebileceğini söyledi.

Mevcut uluslararası ve bölgesel durumun karmaşık ve hassas olduğunun altını çizen Xi, iki tarafın da zamanlı iletişimi, yakın işbirliğini ve önemli konularda karşılıklı desteği sürdürmesi, gerçek çok taraflılığı desteklemesi ve uluslararası hakkaniyet ile adaletin yanı sıra uluslararası ilişkilerin de demokratikleştirilmesinin desteklenmesine katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI