Çin piyasa ayrımcılığı yaptığından şüphelenilen ABD'li şirkete soruşturma açtı Çin piyasa ayrımcılığı yaptığından şüphelenilen ABD'li şirkete soruşturma açtı

BEİJİNG, 7 Mart (Xinhua) -- Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Merkez Askeri Komisyon Başkanı Xi Jinping Pazar günü, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın (ÇHSDK) 13. Ulusal Komitesi'nin beşinci oturumuna katılan tarım, refah ve sosyal güvenlik sektörlerindeki ulusal siyasi danışmanları ziyaret etti. Danışmanların ortak grup toplantısına katılan Xi, danışmanların yorum ve önerilerini dinledi.

Xi, başlıca tarım ürünlerinin, özellikle de tahılın tedariğinin birinci öncelik olarak güvence altına alınması gerektiğini ve kapsamlı tarımsal üretim kapasitesinin yükseltilmesinin daha da öne çıkan bir konuma getirilmesi gerektiğini vurguladı. Xi, tarım arazilerinin yönetimine ve teknolojinin uygulanmasına dayalı tarımsal üretim stratejisinin harf harfne yürütülmesi, sosyal güvenliğin yüksek kaliteli gelişimini desteklemek için sürekli çaba gösterilmesi ve insanların refahını güvence altına almak için daha iyi bir sosyal güvenlik ağının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Xi, ÇKP Merkez Komitesi adına, 13. Ulusal Halk Kongresi'ndeki kadın delegelerine, 13. ÇHSDK Ulusal Komitesi'nin kadın üyelerine, iki oturumdaki kadın işçilere ve Çin ana karasında, Hong Kong'da, Makao'da ve Taiwan'da hayatın her kesiminden, tüm etnik gruplardan kadınlara ve ayrıca denizaşırı ülkelerde bulunan tüm Çinli kadın hemşerilerine en içten selamlarını ve en iyi dileklerini iletti.

ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi üyesi ve 13. ÇHSDK Ulusal Komitesi Başkanı Wang Yang da ziyarete ve toplantıya katıldı.

Oturuma katılan üyeler Yang Fengji, Wang Jing, Tang Junjie, Mo Rong, Yeshe Dawa, Wan Jianmin ve Wang Haijing, kırsal alanlardaki endüstrilerin gelişimi ve tarım ürünlerinin kalitesini güvence altına almak için temelin güçlendirilmesi ile ilgili konularda görüş ve önerilerini dile getirdi. Üyeler ayrıca tohum endüstrisinin gelişmesinde inovasyonu teşvik etmek, sosyal güvenlik sisteminin eksikliğini gidermek, sosyal refahın sürdürülebilir biçimde kalkınmasını geliştirmek, tarım ve kırsal alanların modernizasyonunu teşvik etmek ve harekete geçirmek ve tüm sosyal güçlerin herkese refah sağlamak amacıyla gayret etmesini sağlamak için nasıl çaba gösterilmesi gerektiği hakkında konuştu.

Üyelerin görüş ve önerilerini dinleyen Xi, önemli bir konuşma yaptı. Xi, tarım, refah ve sosyal güvenlik sektörlerindeki ÇHSDK üyelerini ziyaret etmekten ve ortak grup toplantısına katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Merkez Askeri Komisyon Başkanı olan Xi Jinping, Çin'in başkenti Beijing'de, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın (ÇHSDK) 13. Ulusal Komitesi'nin beşinci oturumuna katılan tarım, refah ve sosyal güvenlik sektörlerinden ulusal siyasi danışmanları ziyaret ediyor, 6 Mart 2022. (Fotoğraf: Huang Jingwen/Xinhua)

Xi, ÇKP Merkez Komitesi adına, mevcut tüm ÇHSDK üyelerine, diğer yerlerdeki tüm ÇHSDK üyelerine ve tarım, refah ve sosyal güvenlik sektörlerinde çalışan herkese en içten saygılarını sundu.

Xi şöyle konuştu: Parti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü törenle kutladık. Yoksulluğa karşı verilen kritik savaşı kazandık ve her bakımdan orta derecede müreffeh bir toplumun inşasını programa uygun biçimde tamamladık. Çin, tam anlamıyla modern bir sosyalist ülke inşa etme yolunda ikinci yüzyıl hedefne doğru yeni bir yolculuğa çıktı, Parti ve ülke davasının peşinde büyük başarılar elde etti ve 14. Beş Yıllık Plan'a iyi bir başlangıç yaptı. Zor kazanılan bu başarılar, tüm Parti'nin ve tüm etnik gruplardan Çin halkının kararlılığının yanı sıra tüm ÇHSDK üyelerinin ortak çabalarının sonucu.

Xi, şu anda küresel ilişkilerde derin ve karmaşık bir değişimin gerçekleştiğini vurguladı ve şöyle devam etti: Dünya, büyük değişimler ve pandemi gibi, bir asırdır görülmeyen iki sorunun etkilerini birlikte yaşıyor ve bu arada büyük ülkeler arasındaki rekabet giderek yoğunlaşırken ekonomik küreselleşme de ters rüzgarlarla karşı karşıya kalıyor. Dünya yeni bir türbülans ve dönüşüm dönemine girerken, yurt içinde reform, kalkınma ve istikrarla ilgili görevler çetin olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Çin'in kalkınması için stratejik olarak elverişli koşulların bulunduğunu da dikkate almamız gerekiyor.

Her şeyden önce, ÇKP'nin güçlü liderliği. Parti liderliği, genel liderliği uygulayarak ve tüm alanlardaki çalışmaları koordine ederek, çeşitli büyük risklere sakince yanıt vermek için temel siyasi garanti sağlamıştır.

İkincisi, Çin özelliklerine sahip sosyalizmin belirgin kurumsal güçleri. Kovid-19'la başa çıkma ve yoksullukla mücadeleyi kazanma gibi uygulamalarla Çin'in siyasi ve yönetişim sistemlerinin güçlü yanları daha belirgin hale geldi. Çin'deki düzen, Batı'daki düzensizlikle taban tabana zıttır.

Üçüncüsü, Çin'in sürekli ve hızlı gelişiminin attığı sağlam temel. Ekonomik, bilimsel, savunma ve kapsamlı güçlerde yapılan önemli iyileştirmelerle Çin, şimdi muazzam bir iç pazara sahip büyük bir ekonomidir ve adaptasyon yapabilmek için geniş alana sahiptir. Ülke, güçlü bir dayanıklılığa ve canlılığa sahiptir ve uzun vadeli ekonomik büyümesini sürdüren temeller değişmeden kalmaktadır.

Dördüncüsü, uzun vadeli sosyal istikrar. Çin halkı çok daha güçlü bir tatmin, mutluluk ve güvenlik duygusu kazandı. Çin'in sosyal yönetişim kapasitesinde kayda değer ilerleme sağlandı ve uzun vadeli sosyal istikrar mucizesi devam etti.

Beşincisi, kendine güven ve kendi ayakları üzerinde durabilme ruhu. Çin halkının coşkusu, inisiyatif ve yaratıcılığı zincirlerinden daha da fazla kurtuldu ve Çin halkı her zamankinden daha gururlu, kendinden emin ve kendini sağlama almış şekilde hissediyor.

Xi şöyle konuştu: ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'nin toplanmasını somut eylemle bağrımıza basmak için kendimize güvenimizi koruyarak zorluklarla dürüstçe yüzleşmeli, tarihi inisiyatife tam anlamıyla sahip çıkmalı, zorlukların üstesinden gelmeli, savaşma cesaretine sahip olmalı ve cesurca ilerlemeye devam etmeliyiz.

Xi, gıda güvenliğinin bir ülkenin en temel menfaatlerinden biri olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: Her şeyden önce yemek yemek önemlidir ve yemek insanların en temel ihtiyacıdır. Çin, muazzam çabalarla, dünyadaki ekilebilir arazinin yüzde dokuzu ve tatlı su kaynaklarının yüzde altısı ile dünya nüfusunun beşte birini besleyebiliyor. Yetmiş yıl önce ülkede yetersiz beslenen 400 milyonluk bir nüfus vardı, bugün ise 1,4 milyar insan çok çeşitli seçeneklerle iyi besleniyor. Bu, "Çin'i kim besleyecek?" sorusuna güçlü bir cevaptır.

Zor kazanılan sonuçların konsolide edilmesi ve genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Xi, gıda güvenliği konusunda gevşemeye karşı çağrıda bulundu: Çin'in sanayileşmesine rağmen, gıda arzı asla önemsiz bir konu olarak görülmemeli, bunu çözmek için yalnızca uluslararası pazara güvenemeyiz. Çin hazırlıklarını iyi yapmalı, gıda güvenliği konusunda uyanık olmalı ve yerli tahıl üretimine, garantili üretim kapasitesine, orta dereceli gıda ithalatına ve teknolojik desteğe dayalı bir biçimde kendi kendine yeterlilik ilkesine bağlı kalmalıdır.

Xi, gıda güvenliğine ilişkin sorumlulukların hem Parti komitelerine hem de hükümetlere eşit olarak dağıtıldığı mekanizmanın tam olarak uygulanması, gıda güvenliğine yönelik sorumluluk sisteminin değerlendirilmesinin sıkı bir şekilde yapılması ve başlıca tarımsal üretim ve satış alanları ile tarımsal üretim ve satışın dengelendiği alanların birlikte çalışarak gıda temininin sağlanması ve sorumluluk alınması gerektiğini söyledi. Yıllık tahıl üretiminin 650 milyon metrik tonun üzerinde kalmasını yerli tahılların Çin halkına yönelik gıda arzında önemli bir rol oynamasını sağlamak için, soya fasulyesi ve yağlı tohum bitkilerinin ekimi genişletilirken tahıl ve mısır üretimi stabilize edilerek genel düzenleme optimize edilmelidir. Çiftçilerin ürün yetiştirme hevesi korunmalı ve uygun ölçekte tarımsal faaliyetler geliştirilmeli ki çiftçiler artan faydalar elde edebilsin. Yemek endüstrisinde gıda israfını durdurmak uzun vadeli bir görevdir ve kaynakları koruyan bir toplum oluşturmak için sürekli çaba göstermeli ve çalışmalıyız.

Xi, tarım arazilerinin tahıl üretiminin can damarı ve Çin ulusunun sürdürülebilir kalkınmasının temeli olduğuna dikkat çekti. Tarım arazileri çiftçilik içindir ve yalnızca mahsul, özellikle de tahıl mahsulleri yetiştirmek için kullanılabilir. Tarım arazilerinin korunması için mümkün olan en katı sistem uygulanmalı, tarım arazilerinin kullanımına ilişkin yönetmelik güçlendirilmeli, başka amaçlar için kullanılan ekili araziler düzenli bir şekilde dengelenmeli, devredilen arazi haklarının nasıl kullanıldığı sıkı denetim altına alınmalı, atıl araziler daha iyi kullanılmalı ve tarım arazilerinin tarım dışındaki, özellikle tahıl üretimi dışındaki amaçlarla kullanılmasına yönelik her türlü girişim kararlılıkla durdurulmalıdır. Tüm tarım arazileri verimliğini sürdürmelidir. Ulusal gıda güvenliği için tarım kuşakları oluşturulacak, tarım arazilerinin sulanması ve su tasarrufu daha da iyileştirilecek, chernozem toprağının korunmasına yönelik projeler hayata geçirilecek ve tuzlu-alkali araziler kategorize edilerek dönüştürülecek ve böylece yaklaşık 66,7 milyon hektarlık yüksek kaliteli tarım arazisi geliştirilecek. Tarım arazilerini korumaya yönelik tedbirlerde dişli olunmalıdır. Her düzeydeki yerel parti komiteleri ve hükümetler, tarım arazilerinin korunmasından kesinlikle sorumlu tutulmalıdır. Merkezi yetkililer, tüm yerel yetkililerin tarım arazilerini koruma sözü vermelerini sağlayacak. Yetkililer üzerindeki değerlendirme katı olmalı ve Çin'in güvenilir bir rakam olan toplam 120 milyon hektarlık arazisinin korunmasını sağlamak için tarım arazilerini koruma kurallarını ihlal eden herkes yaşamları boyunca sorumlu tutulacaktır.

Xi, bilim ve teknolojinin gıda güvenliğinin anahtarı olduğunu vurguladı. Germplazm kaynaklarının güvenliği ulusal güvenlikle bağlantılıdır, yani tohum teknolojisinde kendi ayaklarımız üzerinde durma yeteneğimizi artırmak ve ülkenin tohum kaynaklarının kendi kendine yetmesini ve daha iyi kontrol altında olmasını sağlamak için ülkemizin tohum endüstrisini geliştirmeye kararlı olmalıyız. Kurumsal gücümüzden yararlanmalı, avantajlı kaynakları gerçekçi bir şekilde tahsis etmeli, tohum endüstrisi için ulusal düzeyde büyük bir inovasyon platformunun kurulmasını teşvik etmeli, temel ve ön saftaki araştırmaları hızlandırmalı, tohum kaynaklarının kullanımını, toplanmasını, korunmasını ve geliştirilmesini güçlendirmeli ve biyo-yetiştiriciliğin sanayileşmesine hız vermeliyiz. Tarımda bilimsel mekanizma reformu ilerletilmeli, işletmelerin inovasyondaki temel rolü güçlendirilmeli ve ülkemizin inovasyon zincirlerine dayanan tohum sanayinin yüksek kaliteli gelişimini teşvik etmek için tohum çeşitlerini belirleme ve fkri mülkiyet haklarını koruma sistemleri iyileştirilmelidir.

Xi, "Daha Üstün Gıda" yaklaşımını benimsemeleri ve insanların daha iyi bir yaşam için ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak amacıyla insanların gıda yapısındaki değişikliklerini kavramaları gerektiğine dikkat çekti: Bir yandan tahıl arzını sağlama alırken, et, sebze, meyve ve su ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli gıdaların da etkin bir şekilde tedarik edilmesini garanti etmeliyiz. Hiçbiri eksik olmamalı.

Ekolojiyi ve çevreyi korurken, odağımızı tarım arazilerinden, yalnızca tüm ülkenin toprak kaynaklarına, kendi özel koşullarına göre tahıl üretimini, tarımsal işletmeyi, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılığı geliştirmek için kaydırmalıyız.

Sonuç olarak, modern tarım için üretim yapısını ve bölgesel düzeni, pazar talepleri ve kaynakların ve çevrenin taşıma kapasiteleri ile orantılı olarak yerleştirebildik. Ormanlardan, nehirlerden, göllerden, denizlerden ve korunan tarımdan yiyecek toplayabiliyoruz. Geleneksel mahsuller ve hayvancılık ve kümes hayvanı kaynaklarının dışında biyolojik kaynaklardan da yararlanmalıyız. Biyolojik bilim ve teknoloji ile biyo-endüstrileri geliştirerek bitkilerden, hayvanlardan ve mikroorganizmalardan kalori ve protein elde edebiliriz.

Tarımda arz yönlü yapısal reformu proaktif bir şekilde ilerletmeli, gıda kaynaklarını her bakımdan geliştirmek için bir çok araç kullanmalı ve gıda arz-talep dengesini sağlayabilmek ve halkın giderek çeşitlenen gıda tüketim ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için zengin çeşitlilikte gıda maddeleri üretmeliyiz.

Xi, kırsal kalkınmayı ilerletirken sadece ekonomik kalkınmaya odaklanmaları gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu: Ayrıca kırsal alanlarda daha güçlü birincil düzeyde Parti örgütleri kurmak için çaba göstermeli ve çiftçilerin entelektüel ve ahlaki standartlarını yükseltmeye büyük önem vermeliyiz. Kırsal alanlarda hukukun üstünlüğünü teşvik etmeye, kırsal yönetimi iyileştirmeye ve köylülerin kendi kendini yönetmelerini geliştirmeye özel önem vermeliyiz. Nezaketi teşvik etmek ve köylerdeki insanların güzel aile geleneklerini sürdürebilmeleri için köy kurallarına, köylülerin davranış kurallarına ve aile değerlerine tam anlamıyla uymalıyız. Organize suçla mücadele etmek ve kırsal alanlarda yerel çetelerin kökünü kazımak için düzenlenmiş mekanizmayı geliştirmeli ve organize ve klan suçlularını sürekli olarak çökertmeliyiz. Kırsal kesimde kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçları, pornograf, kumar ve uyuşturucuya bağlı suçları ve yasa dışı ve cezai saldırıları yasalara uygun olarak cezalandırmalıyız.

Xi, dünyanın en büyük sosyal güvenlik ağının Çin'de kurulduğunu kaydetti ve şöyle devam etti: Sosyal güvenliğin yüksek kalitede gelişmesini teşvik etmek, genel kurumsal bütünlük ve standartları korumak ve daha fazla insanı sosyal güvenlik ağımıza dahil etmek için çok katmanlı, çok sütunlu bir yaşlılık sigortası sistemi geliştirmek için sürekli çaba sarf etmek önemlidir. Esnek istihdamdaki insanlar için sosyal güvenlik sistemini iyileştirmeli ve daha adil kurumsal düzenlemeler, tam bir kapsama ve halkın refahı için sağlam bir temel sağlamak için işsizlik sigortası, işçi tazminatı ve doğum sigortası kapsamını genişletmeliyiz. Ayrıca sosyal güvenlik fonlarının denetim sistemini iyileştirmeli ve sosyal sigorta fonlarıyla ilgili her türlü dolandırıcılık, zimmete para geçirme, suistimal ve diğer yasa dışı faaliyetlere karşı sert önlemler almalıyız. Halkımızın emeklilik parasının ve hayati yardım fonlarının her kuruşunun iyi korunması gerekiyor.

Xi, halkın refahı söz konusu olduğunda hiçbir meselenin önemsiz olmadığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: Zor durumdaki insanlara, sorunları çözmelerine yardımcı olmak için ekstra dikkat ve özen göstermeliyiz. Sosyal yardım sisteminde daha fazla reform yapmalı ve temel yaşam yardımı, özel yardım ve acil yardım çerçevesinde kapsamlı, etkili, çok katmanlı ve çok kategorili bir sosyal yardım oluşturmak için çalışmalıyız. Bu çerçeve ayrıca hükümet dışı kaynaklarla da desteklenmektedir. Zor durumdaki kişilerin belirli özelliklerini ve gereksinimlerini karşılamak için hedefenen önlemler alınacak, tüm yardım ödemeleri zamanında ve eksiksiz olarak yapılacak ve tüm ihtiyaç sahiplerinin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için geçici yardımlar güçlendirilecektir.

Kırsal kesimdeki sosyal refahta zayıf kalan halkaları güçlendirmeli, yaşlılar ve çocuklar, özellikle de kırsal kesimde geride bırakılmış yaşlılar, çocuklar ve kadınlar gibi dezavantajlı gruplara özel ilgi ve özen göstermeliyiz. Ayrıca salgın veya doğal afetlerden etkilenen insanlara daha fazla yardım ve destek sağlamalı, engelliler için rehabilitasyon, eğitim ve istihdam sağlamalı, başıboş insanlar ve dilencilerin güvenliğini ve temel yaşam ihtiyaçlarını garanti altına almalı, ruhsal bozukluğu olan insanlara destek ve bakım sağlamalı, kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik kötü muameleyi durdurmak için kararlı adımlar atmalıyız.

Ding Xuexiang, Zhang Qingli, Li Bin, Wang Yongqing ve Gu Shengzu da toplantıya katıldı.

Editör: İRFAN KARSLI