BEİJİNG, 28 Haziran (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, kapsamlı stratejik ortaklığı yeni seviyelere taşımak üzere Peru ile çalışmaya hazır olduklarını belirterek, bu yıl Peru'nun ev sahipliğinde düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Ekonomi Liderleri Toplantısı'nın başarılı geçmesi için aktif destek açıkladı. Xi, resmi ziyaret için Çin'de bulunan Peru Devlet Başkanı Dina Ercilia Boluarte Zegarra ile Cuma günü Beijing'de gerçekleştirdiği görüşmede söz konusu açıklamayı yaptı.

Xi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da görkemli bir törenle karşılandı Xi, Kazakistan'ın başkenti Astana'da görkemli bir törenle karşılandı

Xi, Peru'nun Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişki ve kapsamlı stratejik ortaklık kuran ilk Latin Amerika ülkelerinden biri, ayrıca Çin ile bir dizi serbest ticaret anlaşması imzalayan ilk Latin Amerika ülkesi olduğunu belirtti. Çeşitli alanlardaki ikili işbirliğinden elde edilen verimli sonuçlardan övgüyle bahseden Xi, büyük işbirliği projeleri sayesinde Çinli işletmelerin Peru'nun ekonomik kalkınması ve halkının geçim kaynaklarının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Peru ile ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirten Xi, karşılıklı siyasi güveni pekiştirmek, tatbiki işbirliğini derinleştirmek, medeniyetler arasında karşılıklı öğrenmeyi teşvik etmek ve çok taraflı koordinasyonu artırmak suretiyle kapsamlı stratejik ortaklığı yeni seviyelere taşımak üzere Peru ile çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Editör: Şeymanur Erbay