SEMERKANT, 16 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Cuma sabahı Semerkant'taki Forumlar Majmuasi Kompleksi'nde biraraya geldi. Xi, Çin ve Pakistan'ın dağlar ve nehirlerle birbirine bağlı ve ortak bir geleceğe sahip yakın komşular olduğuna dikkat çekti. İki ülkenin iyi günde kötü günde yan yana durduklarını belirten Xi, uluslararası durum nasıl gelişirse gelişsin, Çin ve Pakistan'ın her zaman birbirlerinin güvenilir stratejik ortakları olduklarını da sözlerine ekledi. "Çin, her koşulda stratejik işbirliği ortaklığını ilerletmek ve yeni dönemde iki ülke arasında ortak bir geleceğe sahip daha yakın bir topluluk inşasını hızlandırmak için Pakistan ile birlikte çalışacak" diyen Xi, büyük projelerin sorunsuz bir şekilde inşa edilmesi ve işletilmesini sağlamak için iki tarafın birbirini sıkı bir şekilde desteklemeye devam etmesi, kalkınma stratejileri arasında daha güçlü bir sinerji geliştirmesi ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) Ortak İşbirliği Komitesi'nin oynadığı rolden yararlanması gerektiğini vurguladı.

İsrail'e ait bir İHA, Lübnan'da bir köye düştü İsrail'e ait bir İHA, Lübnan'da bir köye düştü

Xi, CPEC'in gelişiminde yeni bir ivme yaratmak için sanayi, tarım, bilim, teknoloji ve sosyal refah gibi alanlarda işbirliğini genişletmenin önemli olduğunu söyledi. Xi ayrıca, Çin'in, Pakistan'ın ülkedeki Çin vatandaşlarının ve kurumlarının güvenliği ile Çinli işletmelerin yasal hak ve çıkarları için sağlam bir koruma sağlayacağını umduğunu belirtti. Xi, Çin'in Pakistan'ı Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi'ni aktif olarak desteklemede liderliği üstlenmesinden dolayı takdir ettiğini ve bu iki inisiyatifin uygulanmasını teşvik etmek için Pakistan ile birlikte çalışacağını belirterek, iki tarafın, gelişmekte olan ülkelerin blok çatışmasına haklı muhalefetini ve çok taraflılığa bağlılıklarını dile getirmek için Birleşmiş Milletler, Shanghai İşbirliği Örgütü ve diğer çok taraflı platformlarda iletişimi ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Şerif ise, Pakistan'ın ülkeyi vuran sel felaketinden etkilenmesinin ardından Çin tarafının zamanında verdiği değerli destek için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Xi'nin stratejik öngörüye sahip bir lider olduğunu, Xi'nin güçlü liderliği altında Çin'in kalkınmada büyük başarılar elde ettiğini ve bölgede ve dünyada barış ve kalkınmaya önemli katkılarda bulunduğunu kaydeden Şerif, Pakistan halkının Cumhurbaşkanı Xi'ye büyük saygı duyduğunu ve Çin'i Pakistan'ın ebedi, büyük bir dostu olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. Şerif, Pakistan'ın yaklaşmakta olan Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi'ne tam bir başarı dilediğini söyledi. Şerif, Pakistan'ın tek-Çin politikasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve Taiwan, Xinjiang ve Hong Kong dahil olmak üzere temel çıkarlarıyla ilgili konularda Çin'in tutumunu sıkı bir şekilde desteklediğini belirterek, Pakistan'ın belirli güçlerin Çin'in egemenliğini baltalama ve iç işlerine karışma girişimlerine kararlılıkla karşı olduğunu da sözlerine ekledi. Pakistan-Çin dostluğunun bozulmaz ve emsalsiz olduğunu söyleyen Şerif, Pakistan'ın ülkedeki Çin vatandaşlarının ve kurumlarının güvenliğini korumak için elinden gelen çabayı göstereceğini, Kuşak ve Yol işbirliğine aktif katılımını sürdüreceğini ve CPEC'i karşılıklı fayda sağlayan bir işbirliği modeli haline getireceğini de belirtti. Şerif, Pakistan'ın ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşımak için Çin ile birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi. İki ülkenin ilgili departmanları demiryolu, e-ticaret ve diğer alanlarda işbirliğine ilişkin belgeler imzaladı. Toplantıda Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi ve He Lifeng de hazır bulundu.

Editör: Şeymanur Erbay