Xİ'AN, 19 Mayıs (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in kuzeybatısındaki Xi'an kentinde düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında ortak geleceğe sahip Çin-Orta Asya topluluğunun nasıl kurulacağını anlattı. Perşembe günü başlayan ve Cuma günü sona erecek olan zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katılıyor.
Ortak desteğin gerekliliğini vurgulayan Xi, Çin ve Orta Asya ülkelerinin stratejik karşılıklı güveni derinleştirmesi ve egemenlik, bağımsızlık, ulusal itibar ve uzun dönemli kalkınma gibi temel çıkarlara ilişkin konularda her zaman birbirlerine açık ve güçlü destek vermesi gerektiğini söyledi.

Ortak kalkınmanın altını çizen Xi, katılımcı altı ülkeye Kuşak ve Yol işbirliğinde önderlik etmeleri ve Küresel Kalkınma İnisiyatifi'nin uygulanmasına destek olmaları çağrısında bulundu. Çin Cumhurbaşkanı ayrıca ticaret, sanayi kapasitesi, enerji ve ulaştırma gibi geleneksel alanlardaki işbirliği potansiyelini tam anlamıyla gerçekleştirmek ve finans, tarım, yoksulluğun azaltılması, düşük karbon, sağlık ve dijital inovasyon gibi alanlardaki yeni itici güçleri teşvik etmek üzere çaba gösterilmesini istedi. Evrensel güvenliğin desteklenmesine de işaret eden Xi, altı ülkenin Küresel Güvenlik İnisiyatifi'ni ortaklaşa uygulamaya koyması gerektiğini dile getirdi.

17. Çin Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali başladı 17. Çin Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali başladı

Xi bunun yanında altı ülkenin, bölge ülkelerinin içişlerine yönelik dış müdahalelere ve "renkli devrimleri" tahrik etme girişimlerine kararlılıkla karşı çıkması ve terör, ayrılıkçılık ve aşırıcılık şeklindeki "üç güce" karşı sıfır tolerans göstermesi gerektiğini söyledi. Kalıcı dostluğun devam ettirilmesinin elzem olduğunu belirten Xi, altı ülkeyi Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ni uygulamaya çağırdı. Çin Cumhurbaşkanı, ilgili ülkelerin geleneksel dostluğu ileri taşıması, personel etkileşimini teşvik etmesi, yönetim deneyimi etkileşimini güçlendirmesi, medeniyetler arasında karşılıklı öğrenme deneyimini artırması ve karşılıklı anlayışı ilerletmesi gerektiğini kaydetti.

Editör: Şeymanur Erbay