Politika

Xi, Kazak liderlere diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajları yolladı

BEİJİNG, 3 Ocak (Xinhua) Xi, Nazarbayev'e gönderdiği mesajda, Çin ve Kazakistan'ın bundan 30 yıl önce diplomatik ilişkilerini kurmasından bu yana ikili ilişkilerin zamana ay...

Abone Ol

BEİJİNG, 3 Ocak (Xinhua) Xi, Nazarbayev'e gönderdiği mesajda, Çin ve Kazakistan'ın bundan 30 yıl önce diplomatik ilişkilerini kurmasından bu yana ikili ilişkilerin zamana ayak uydurmaya ve yeni bir çığır açmaya devam ettiğini ve her zaman güçlü bir gelişmeyi sürdürdüğünü, komşu ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerini muhafaza etmenin ve kazan-kazan işbirliğini sürdürmenin bir örneğini teşkil ettiğinin altını çizdi. Xi, Nazarbayev'in Çin'e karşı sıkı bir şekilde dostane bir politika izlediği ve ikili ilişkilerin ilerletilmesine ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin derinleştirilmesine olağanüstü katkılarda bulunduğu gerçeğini son derece takdir ettiğini söyledi. Nazarbayev'i kadim dostu olarak niteleyen Xi, Nazarbayev ile olan sağlam çalışma ilişkisine ve derin kişisel dostluğuna değer verdiğini vurguladı. İkili ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem atfettiğini belirten Xi, her iki ülkenin ve halklarının yararına Çin-Kazakistan kalıcı kapsamlı stratejik ortaklığının istikrarlı ve uzun vadeli gelişimini devam ettirmek için Nazarbayev ile çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

Xi, Tokayev'e yolladığı mesajında ise, Çin ve Kazakistan'ın dost komşular ve kalıcı kapsamlı stratejik ortaklar olduğuna işaret etti. Xi, geçen 30 yılda ikili ilişkilerin her zaman derinleşen siyasi karşılıklı güven, her düzeyde yoğunlaşan alışverişler ve her iki ülkenin halklarına somut faydalar getiren Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin verimli sonuçlarıyla üst seviyede bir gelişmeyi sürdürdüğünü kaydetti. Çin'in her zaman olduğu gibi Kazakistan'ın kendi ulusal şartlarına uygun bir kalkınma yolunda ilerlemesini destekleyeceğini vurgulayan Xi, Çin-Kazakistan ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini de söyledi. Xi, hem ülkeler hem de halkları için faydalar yaratacak şekilde iki ülke arasındaki geleneksel dostluğu sağlamlaştırmak, kalkınma stratejilerinde daha iyi sinerji oluşturmak ve kalıcı kapsamlı stratejik ortaklıklarını yeni seviyelere çıkarmak için 30. yıl dönümünü bir fırsat olarak değerlendirmek üzere Tokayev ile çalışmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.